Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KEI VAN EEN BOXTELAAR VOOR ZUSTER MARIE-JOSÉ SPIJKERS

Volledige inzet voor de medemens

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De zilveren erepenning van verdienste van de gemeente Boxtel had ze al en gistermiddag kwam daar een Kei van een Boxtelaar bij. Zuster Marie-José Spijkers (69) ontving de onderscheiding van burgemeester Mark Buijs in Simeonshof, de plek waar ze jarenlang met veel toewijding werkte.

Als jong meisje van veertien jaar oud werkte Spijkers in de keuken van het toenmalig bejaardencentrum Simeonshof. Daar maakte ze kennis met de Obreras de la Cruz, de Spaanse Zusters. Ze voelde grote betrokkenheid bij het werk voor de bewoners en had grote waardering voor de manier waarop de Spaanse Zusters met hen omgingen. Hun manier van het uitdragen van het apostolaat sprak haar aan. Ze besloot in te treden en deed dit als 21-jarige in 1968 in het Moederhuis in Moncada.

Spijkers keerde vervolgens terug om in Simeonshof te gaan werken. Ze volgde cursussen en werd later afdelingshoofd. De laatste twee jaar voor haar pensioen werkte ze als pastoraal medewerkster tot aan haar pensioen. Ze heeft veertig jaar in dienst gestaan van ouderen- en ziekenzorg in Boxtel. Zo bood ze steun aan mensen die eenzaam zijn, zich depressief voelen of ernstig ziek zijn. Ze leidde gebedsvieringen, ging voor in avondwakes, verrichtte terminale zorg en voerde gesprekken met groepen ouderen. ,,Als je met de mensen teruggaat naar het verleden komen ze los", vertelde Spijkers eerder in deze krant. Tot op heden bezoekt ze nog meerdere zieken.

CADEAU

In 2008 werd in Boxtel uitgebreid stilgestaan bij het werk dat de Spaanse Zusters vijftig jaar lang verrichtten in Boxtel. De eerste acht Obreras de la Cruz zetten omstreeks 1958 voet op Boxtelse bodem. Spijkers zei in Brabants Centrum dat het een periode van grote verbondenheid is geweest. ,,We hebben tijdens al die jaren in Simeonshof zoveel meegekregen, dat is bijna niet in woorden uit te drukken. Het geeft zoveel energie dat je er eigenlijk nooit moe van wordt. Het is een cadeau om in Simeonshof te mogen werken."

Toenmalig burgemeester Frank van Beers reikte in 2008 erepenningen van verdienste uit aan vier Spaanse Zusters: Anne-Marie Oonincx, Felisa Garcia, Anita Collado én Marie-José Spijkers. Ook werd in Simeonshof geld ingezameld voor een missieproject. Spijkers zei tijdens deze viering dat ze sprakeloos was. ,,Wat zijn jullie allemaal toch geweldig. Ik word er stil van en stop nu met praten voordat er traantjes komen."

BOLIVIA

Spijkers zette zich ook volop in voor haar medezusters in Bolivia, die zich sinds 1961 inspannen voor de allerarmsten van het land. Door allerlei acties op te zetten, haalde de Boxtelse middelen binnen om de kinderen in Bolivia een kans te bieden zich te ontwikkelen.

Door een grote actie die ze op touw zetten, kwam Spijkers in aanraking met de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede van de parochies in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Zij werd hiervan actief lid. Daarnaast is ze bestuurslid van KBO Boxtel en dertig jaar lid van het kerkkoor van de Sint-Petrusbasiliek.

FOTO BOVEN: Marie-José Spijkers ontving gistermiddag de onderscheiding Kei van een Boxtelaar. Op een passende locatie: Simeonshof, de plek waar ze veertig jaar lang werkte. (Foto: Peter de Koning).


WANDELEN LANGS BINNENDOMMELTJES EN SINT-PETRUSBASILIEK

Historische avondtocht met VVV-gids

Altijd willen weten hoe de geschiedenis van Boxtel in elkaar steekt? Beleef Boxtel en VVV organiseren in juli en augustus zeven verschillende cultuurhistorische avondwandelingen. Tijdens verschillende tochten kunnen wandelaars enkele van de belangrijkste cultuurhistorische punten van Boxtel zelf beleven. Met de wandelingen lopen VVV-gidsen mee die de nodige uitleg geven.

Voor volgende week staan twee interessante tochten gepland. Zo is er woensdag 19 juli de route Sint-Petrusbasiliek, die langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern voert, daar waar het dorp is ontstaan. Deelnemers ontdekken hier hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van 'Het Rijke Roomse Leven'. Het Bloedwonder met zijn bloedprocessie, die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift zijn de deuren van de basiliek geopend zodat wandelaars een kijkje kunnen nemen in de bijzondere kerk.

Donderdag 20 juli is de Binnendommeltjestocht. De Binnendommeltjes stroomden negen eeuwen lang door Boxtel. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Nu is ook de nieuwe kern met water omsloten. Te zien is hoe de Heren van Boxtel in de middeleeuwen hun waterhuishouding regelden waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. Met de route krijgt 'Boxtel binnen de bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen, een concrete betekenis.

PROGRAMMA

De VVV houdt in de zomermaanden juli en augustus wekelijks cultuurhistorische avondwandelingen:

Sint-Petrusbasiliek: woensdag 19 juli en woensdag 16 augustus.

Architectuur rond 1900: donderdag 3 augustus en woensdag 30 augustus.

Kasteel Stapelen: donderdag 27 juli, donderdag 10 augustus.

Molenroute: woensdag 26 juli.

Binnendommeltjestocht: donderdag 20 juli en donderdag 31 augustus.

Kloosterroute: woensdag 2 augustus en donderdag 17 augustus.

Breukelentocht: woensdag 9 augustus en donderdag 24 augustus.

AANMELDEN

De Breukelentocht start om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Alle overige routes starten om 19.00 uur vanaf de binnenplaats van de VVV aan Markt 36 te Boxtel. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden via tel. (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 of e-mail: info@vvvboxtel.nl.


Nieuwe website
Heemkunde Boxtel

De nieuwe website van Heemkunde Boxtel is maandag online gegaan. Van archeologie tot oude gemeentegidsen en van politieke geschiedenis tot kaarten en plattegronden: alles is overzichtelijk te raadplegen via www.heemkundeboxtel.nl.

Al vele jaren heeft Heemkunde Boxtel een website die veel geraadpleegd wordt. ,,De enthousiaste leden bleven maar nieuwe gegevens op die site plaatsen. Dan komt er een moment, dat hij niet meer goed toegankelijk is", aldus Heemkunde Boxtel. ,,Daar is nu een eind aan gekomen." Naast veel wetenswaardigheden van en over Boxtel kan men ook de 'Boekenbank' raadplegen. Hier staat een overzicht van de boeken die Heemkunde Boxtel rijk is. Veel van die boeken zijn te bekijken in de Heemkamer, achter het VVV-kantoor aan de Markt.