Afbeelding
Foto: Trek-Segafredo

TREK-SEGAFREDO NOG MET LEGE HANDEN

Koen de Kort verdient EK-ticket voor Herning

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort heeft met zijn ploeg Trek-Segafredo nog weinig succes geboekt in de Tour de France, al was teamgenoot John Degenkolb dinsdag dichtbij een etappezege. De Liempdse wielrenner had desondanks enige reden tot juichen omdat hij is aangewezen als wegkapitein van de Nederlandse wielerploeg die zondag 6 augustus gaat meedoen aan het Europees kampioenschap in het Deense Herning.

Het nieuws rond de selectie van De Kort werd maandag op de eerste rustdag van de Tour de France onthuld. Bondscoach Thorwald Veneberg maakte toen de selectie bekend en wees De Kort aan als een van de negen renners. Met Moreno Hofland (Lotto Soudal) en Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) zijn twee afmakers geselecteerd voor de wegrace.

Zij zijn de troeven in de selectie. ,,Met deze groep aanvallers en een aantal zeer rappe renners kunnen we zeker meedingen naar de prijzen", verduidelijkte Veneberg in diverse wielermedia. ,,Het EK valt op een moeilijk moment in het seizoen, zo tussen twee grote ronden en een dag voor de BinckBank Tour. Ik ben blij dat we toch met zo'n sterke selectie af kunnen reizen."

De Nederlandse selectie bestaat naast De Kort, Hofland en Wippert uit Wim Stroetinga, Lars van der Haar, Maurits Lammertink, André Looij, Nick van der Lijke en Steven Lammertink. Lammertink rijdt ook de tijdrit, samen met specialist Jos van Emden.

PODIUMPLAATS

In de Tour de France was De Korts ploeg Trek-Segafredo dinsdagmiddag dicht bij een eerste succes. De etappe na de eerste rustdag ging dinsdag van Périgueux naar Bergerac over 178 kilometer. Op voorhand stond vast dat dit weer een etappe was voor de sprinters. Het was dan ook de grote favoriet Marcel Kittel die zijn vierde etappezege behaalde, maar de opsteker voor Trek-Segafredo was de tweede plaats van De Korts maatje Degenkolb. De renner die een kleine week eerder nog zwaar ten val kwam, sprintte nu naar een podiumplaats achter zijn land- en voormalig ploeggenoot (foto). De Kort stond Degenkolb bij in de sprint.

De langste Touretappe (216 kilometer) ging vorige week donderdag naar Troyes. In de finale werden drie vluchters ingelopen. Daarvoor had de Trek-Segafredo formatie kopman Alberto Contador goed afgeschermd. De Kort reed met de Spanjaard op de voorste rij om te voorkomen dat hij betrokken zou raken bij valpartijen. De etappezege was voor Kittel, die sinds gisteren al op vijf ritzeges staat.

Een dag later won de Duitser opnieuw. Tijdens de etappe werd Contador uit de wind gehouden en was het Degenkolb die trachtte mee te doen in de sprint. Na bestudering van de fotofinish bleek dat andermaal Kittel de snelste was. De Kort kwam als 64e binnen, met Contador in zijn kielzog.

VALPARTIJEN

Zaterdag reed De Kort korte tijd aan de leiding. Hij fietste in een kopgroep van zo'n vijftig renners die dichterbij de finish uiteen viel. De Fransman Lilian Calmejane zegevierde met 37 seconden voorsprong op Robert Gesink, die later deze week moest opgeven na een fikse valpartij. De Liempdenaar liet zich terugzakken en deed zijn knechtwerk.

De zondag-etappe naar Chambéry was hels. Niet alleen was de rit zwaar door de diverse beklimmingen, maar ook door de meerdere valpartijen. Ook De Korts kopman Contador ging tweemaal tegen de vlakte. Na een van die valpartijen kon de Liempdenaar zijn kopman terugbrengen naar de eerste groep.

De Spanjaard was in de slotklim niet bij machte om bij de eerste renners te blijven en eindigde als 20e op 4 minuten en 19 seconden van de Colombiaan Rigoberto Uran die de Fransman Warren Barguil en geletruidrager Chris Froome in een sprint voorbleef.

Gistermiddag won Marcel Kittel zijn vijfde etappe en was De Kort (27e) de beste renner van Trek-Segafredo. Hij bezet momenteel de 87e plek in het klassement. Kopman Contador staat twaalfde op ruim vijf minuten en lijkt geen bedreiging meer voor gele truidrager Froome.