Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Victor?

Victor Schellekens (13) uit Boxtel beleeft eind juli de dag van zijn leven. De brugklasser van het Jacob-Roelandslyceum, die na de zomervakantie naar de tweede klas gaat, kruipt dan achter de stuurknuppel van de PH NCD. Inderdaad, een écht vliegtuig, dat opstijgt vanaf Breda International Airport, vroeger beter bekend als vliegveld Seppe.

Hoe kan het dat iemand van 13 jaar een vliegtuig mag besturen? ,,Ik vind vliegen heel leuk en ben al vaker met mijn ouders en zusje op vakantie geweest met het vliegtuig. Maar nu ben ik verrast door papa en mama, die deze vlucht voor me geboekt hadden. We moeten straks om drie uur 's middags op het vliegveld zijn. Na een theorieles gaan we met het sportvliegtuigje de lucht in en mag ik ook even achter de stuur zitten."

Wat een bijzondere verrassing! ,,Ja, ik vond het heel leuk toen ik hoorde dat ik mocht meevliegen. Het is een middag die wordt gehouden door stichting Hoogvliegers, die opkomt voor kinderen die ziek zijn. Zeg maar een soort WensAmbulance of Doe Een Wens. Hoogvliegers houdt allerlei evenementen voor zieke kinderen, ook op Schiphol. Dan mag je meevliegen in een vliegtuig of meerijden in een politiewagen, brandweerauto of truck."

Waarom mocht jij mee met stichting Hoogvliegers? ,,Ik heb PDD-NOS, een vorm van autisme waarvan ik afgelopen schooljaar heel veel last heb gehad. Ik vond het heel moeilijk om afscheid te nemen van De Spelelier en naar het Jacob-Roelandslyceum te gaan. Een grote school met veel nieuwe kinderen. Ook veel huiswerk maken vond ik best moeilijk. Gelukkig heb ik veel hulp gehad van papa en mama en heb ik toch goede punten gehaald." Moeder Constance knikt. ,,Ik vond dat Victor een opkikker had verdiend en ben blij dat zijn wens bij stichting Hoogvliegers in vervulling kan gaan."

Wie neem je mee op je vlucht? ,,Ik heb mijn beste vriend Ravian gevraagd. Ook papa mag mee. Samen zitten ze achterin, ik mag sturen. Mét de piloot natuurlijk. Hopelijk mogen we over ons eigen huis in Boxtel vliegen. En verder zou ik graag de Deltawerken vanuit de lucht zien."

Heb je nog meer hobby's? ,,Ik ben lid van de verkenners van Scouting Boxtel en ben bij de Reddingsbrigade." (Foto: Peter de Koning).