Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BIJENHOUDERS OPENEN DEUREN EN KASTEN • IMKERIJDAGEN IN BOXTEL EN LIEMPDE

Ambrosius ontrafelt de smaak van honing

PÅL JANSEN

De landelijke open imkerijdagen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vonden afgelopen weekeinde plaats in Nederland. Zo hielden ook verenigingen De Honingbij in Liempde en Sint-Ambrosius in Boxtel open huis. Bij laatstgenoemde draaide dit jaar alles om de smaak van honing. Soms gaat dat zelfs zo ver, dat de microscoop eraan te pas komt om te achterhalen om welke honingsoort het gaat...

Secretaris, honingliefhebber en bijenhouder Attie-Jan Grasso van vereniging Sint-Ambrosius loopt naar de kasten met honingpotten die in clubgebouw 't Raathuis staan. Hij komt terug met twee potjes honing en twee plastic lepeltjes. ,,Proef eerst eens uit dit potje honing en beschrijf mij de smaak", gebiedt hij. De honing heeft, naar de beste inschatting, een klein zuurtje, maar voor de rest smaakt het 'gewoon' naar honing. ,,Oké, proef nu deze eens", verwijst hij naar het andere potje. Het was de honing die direct van de imkers zelf af kwam. Het was kruidig, fruitig; allerlei smaakpapillen werd aangeboord.

Grasso: ,,Die eerste, dat is honing van allerlei imkers die allemaal bij elkaar wordt gedaan in een grote ton. Zo wordt de honing doodgeslagen." Oftewel; de smaak wordt neutraal. Op de open dag werd uitgelegd aan geïnteresseerden dat iedere imker een compleet andere honing kan maken. ,,Sommige bijenhouders werken vijfhonderd meter van elkaar, en daar komen totaal verschillende smaken uit", vertelt Grasso. ,,Een aantal weken terug tijdens Boxtel En Route lieten we de mensen van vier potjes proeven die van vier verschillende imkers af kwamen. Ze waren totaal verbaasd."

APPELHONING

Imkers kiezen voor het maken van hun honing bepaalde velden uit waar zij de bijenkasten neerzetten. Als één of meerdere planten in bloei staan, dan is dat uiteindelijk aan de smaak van de honing te proeven. Attie-Jan: ,,Imkers weten welke planten in bloei gaan. Als een imker bijvoorbeeld appelhoning wil, dan zet hij zijn bijenkasten op grote velden met appelbomen uit." Bijen zullen dan voornamelijk op de nectar van de appelbloesem afgaan. ,,Ze kunnen hoogstens twee kilometer van hun kast vliegen, dan is de tank leeg", verklaart Attie-Jan.

De smaak van honing bepalen is een kunst. De Nederlandse Commissie voor Bijenproducten (NCvB) geeft zelfs heuse cursussen om Honingkeurmeesters op te leiden die onder meer honinganalyses en pollenonderzoeken uitvoeren. ,,Tijdens een van de testen op die cursussen, zetten ze potjes honing op een rij die de keurmeester-in-spé moet beoordelen. Dan flikken ze het wel eens om er een potje nephoning tussen te zetten", lacht Grasso. ,,Gewoon, imkerhumor."

De kwaliteit van honing is echter een serieuze aangelegenheid voor de imkers. Dat kan zelfs zo ver gaan dat de microscoop eraan te pas moet komen. ,,Om een potje honing appelhoning te mogen noemen, moet 70 tot 80 procent van de pollen die erin zitten afkomstig zijn van de appelbloesem. Die kan je met het blote oog niet zien", licht de Boxtelse bijenhouder toe. ,,Maar dat zijn wel ondoenlijke onderzoeken hoor", lacht Attie-Jan.

LIEFHEBBERS

Een potje 'kwaliteitshoning' kan zo een stuk duurder uitpakken dan de meeste supermarktpotjes die al tussen de één en twee euro te koop zijn, erkent ook Mathea van Bragt die het verenigingsgebouw komt binnenwandelen. Toch komt ze een potje honing van Sint-Ambrosius kopen. ,,Natuurlijk is het lekkerder dan in de supermarkt. Maar het is ook hartstikke leuk om aan iemand cadeau te geven. Oorspronkelijk kom ik uit Valkenswaard. Ik ben hier helemaal ingeburgerd hoor. Maar ik geef dat dan aan familie en kennissen. Er staat ook 'Boxtel' op. Dat is het helemaal, hè."

FOTO LINKS: Samen met zijn opa en oma bezocht Liempdenaar Levi Kroon 't Raathuis in park Molenwijk waar hij alles over bijen en de smaken van honing te horen kreeg.

FOTO RECHTS: Jan van den Langenberg bezocht met zijn kleinkinderen Jelt (links) en Ive De Honingbij in Liempde. (Foto's: Daisy Renders).


Afbeelding