ZLTO MAAKT GANG NAAR RECHTER

Verslagenheid overheerst bij lokale veehouders

LONNEKE HOONDERT

Boerenorganisatie ZLTO spant een rechtszaak aan tegen provincie Noord-Brabant. Provinciale Staten stemde vrijdag in met de maatregelen die Gedeputeerde Staten wil nemen om de veehouderij versneld te verduurzamen. Boeren moeten investeren in maatregelen om hun boerderij milieuvriendelijker te maken. Voor veel veehouders is dat echter financieel onhaalbaar. Zij zijn genoodzaakt te stoppen. ,,We voelen ons verslagen", aldus voorzitter Wim Jennissen van ZLTO Boxtel-Liempde.

Jennissen schat dat ongeveer twintig van de vijftig Boxtelse veehouderijen door de nieuwe maatregelen - die de uitstoot van stikstof terug moeten dringen - kopje onder zullen gaan. ZLTO legt zich geenszins neer bij het besluit. Zij stapt naar de rechter om de milieu-eisen aan te vechten. Zo moeten verouderde stallen vóór 2022 - in plaats van 2028 - aangepakt worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van luchtwassers. ,,We willen de precieze uitwerking van de plannen afwachten. Wanneer dat voorstel gepresenteerd is, maken we de gang naar de rechter", vertelt Jennissen. Hij is strijdvaardig: ,,Verslagenheid overheerst, maar we laten het er niet bij zitten."

Jennissen betreurt de manier waarop de maatregelen door Provinciale Staten zijn goedgekeurd. ,,We voeren al jaren nauw overleg met de provincie. Nu wordt er niet meer gepraat met de veehouders. Dat zijn we als sector écht niet gewend."

KAALSLAG

ZLTO schat dat in heel Brabant enkele honderden families een faillissement moeten aanvragen of onder de armoedegrens zullen raken. Ze stelt dat de versnelde verduurzaming een kaalslag op het Brabantse platteland zal veroorzaken en de leefbaarheid in het gedrang komt.

Om de ongewenste effecten van het plan van Gedeputeerde Staten te verzachten, worden er 'flankerende maatregelen' ingesteld. Het is nog onduidelijk wat deze inhouden. Ook wil de provincie een fonds oprichten waaruit boeren kunnen lenen om de maatregelen te bekostigen die ze moeten nemen. Daar wil ze zelf geld in steken, mits andere partijen dit ook doen. Het zou om 30 miljoen euro gaan.

Het gemeentebestuur van Boxtel gaf vorige week aan zich vierkant achter de plannen van Gedeputeerde Staten te scharen. ,,De agrarische sector is buitengewoon belangrijk voor Brabant, maar wij zien het belang van de maatregelen ook in", zegt Marusjka Lestrade. De wethouder benadrukt de noodzaak van het terugdringen van de uitstoot van stikstof. ,,Er zitten grenzen aan wat dit dichtbevolkte gebied aankan. Als de wereld verandert, moeten de boeren daarin meegaan."

TEGEMOETKOMEN

De wethouder wacht - net als de boeren - op de inhoud van de flankerende maatregelen. Naar verwachting wordt daarmee tegemoet gekomen aan jonge boeren, oudere agrariërs en biologische veehouderijen. ,,Pas dan kunnen we de precieze gevolgen van de besluitvorming overzien." Lestrade ziet ook voordelen. ,,De uitstoot van stikstof door boerenbedrijven grenst nu al aan de wettelijke limiet. Daardoor is er weinig ruimte voor andere bedrijven om zich te ontwikkelen. Wanneer de veehouderij verduurzaamt, pakt dat positief uit voor de economie."

Jennissen betreurt het standpunt van de gemeente Boxtel. ,,Ik heb van tevoren mijn zorgen geuit. De metingen waarop de provincie zich baseert, zijn onbetrouwbaar. De afdeling Sint-Michielsgestel van ZLTO heeft de deur dichtgegooid voor de gemeente. Wij zijn dat echter niet van plan. De nieuwe maatregelen gaan zoveel boerenbedrijven raken, dat vinden we wel een gesprek met de wethouder waard."