Afbeelding
Foto: Brabants Landschap / ARK Natuurontwikkeling

Edelhertjes geboren in De Scheeken

Het Groene Woud is in ieder geval drie edelherten rijker. In natuurgebied De Scheeken nabij Liempde ontdekten Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling begin juli dat er drie kalfjes geboren zijn. Bij de uitzet van de eerste dertien volwassen edelherten begin maart, bleken al een aantal dieren drachtig te zijn.

Omdat de gehele roedel die in maart uitgezet werd in natuurgebied De Scheeken uit een beschermd natuurgebied uit Frankijk komt, zijn deze kalveren de eerste 'echte' Groene Woud-edelherten. ,,De geboortes zijn mooie aanvullingen op de roedel die in de toekomst nog verder kan groeien. Met hun geschil, gesnoei en gegraas zorgen edelherten voor een halfopen, gevarieerd landschap waar veel planten en dieren zich thuis voelen", laat woordvoerder Maayke Snelting van Brabants Landschap weten.

Door het uitzetten van de dertien edelherten begin maart, brachten Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling na ruim anderhalve eeuw afwezigheid de 'koning van het woud' terug in Brabant. Volgens Snelting is de geboorte van de eerste drie Brabantse edelhertkalfjes een belangrijk moment voor de groep: de onderlinge band wordt sterker en het gebied wordt echt gezien als hun leefgebied. Naar verwachting gaan er komende weken nog kalfjes bijkomen.

Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, worden verzocht dit te melden bij Brabants Landschap en het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na één à twee weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes.

FOTO ONDER: Een van de eerste kalfjes werd al op een van de camera's vastgelegd. (Foto: Brabants Landschap / ARK Natuurontwikkeling).


Toneelclub Liempde naar Serenade

Toneelclub Liempde heeft een nieuw onderkomen gevonden. Jarenlang maakte de acteergroep gebruik van de ruimte bij restaurant-zaal Het Hof van Liempde en oefenden zij bij café Het Wapen van Liempde. ,,Maar vanaf nu zal sociaal-cultureel centrum De Serenade de thuisbasis zijn van de club wat als voordeel heeft dat daar óók de wekelijkse repetities plaats kunnen vinden", laat Cynthia Weyters namens de club weten.

Binnenkort start Toneelclub Liempde met de voorbereidingen voor het toneelstuk van 2018 dat in maart uitgevoerd gaat worden. In de Serenade dus. ,,Wij houden van een uitdaging en zien bij De Serenade mogelijkheden om het publiek opnieuw te verassen", aldus Weyters.

Maar de groep heeft desalniettemin fijne jaren gehad bij het Hof van Liempde en Het Wapen van Liempde. ,,Samen met 't Hof en Het Wapen hebben we het toneel in ons dorp op de kaart gezet. Zonder alle gastvrijheid was dat niet gelukt."


Herenboeren

Leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark blijven tot het einde van dit jaar elke twee weken rondwandelingen voor geïnteresseerden verzorgen over hun terrein, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. De eerstvolgende excursies vinden plaats op zaterdag 15 en zondag 30 juli vanaf 13.00 uur bij het gele hek ter hoogte van de carpoolplaats. Sinds het voorjaar van 2016 is het aantal leden stormachtig gegroeid naar ongeveer 140. De boerderij, die ongeveer vijfhonderd monden kan voeden, kan ruim tweehonderd leden/huishoudens aan.