Afbeelding
Foto: Daisy Renders

SCHOLIEREN LEREN MEER OVER MUZIEKINSTRUMENTEN

Muziek krijgt staartje op Hobbendonken

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met een schooldirecteur die gitaar speelt, is het natuurlijk niet zo raar dat op basisschool De Hobbendonken veel aandacht is voor muziekonderwijs. Directeur Henk Verhoeven was dan ook meteen enthousiast over het project Muziek met een Staartje. En ook de leerlingen genoten van de lessen. Ze waren zelfs zo enthousiast dat twaalf scholieren een slagwerkband zijn gestart.

Tijdens het project Muziek met een Staartje kregen leerlingen van De Hobbendonken lessen over verschillende muziekinstrumenten en werd er samen muziek gemaakt en gezongen. Kinderen die interesse hadden konden zich daarna aanmelden voor naschoolse lessen. Twaalf scholieren waren zó enthousiast, dat ze direct een slagwerkband formeerden en inmiddels al aardig kunnen spelen.

Donderdagavond werd op De Hobbendonken een klein concert gehouden waarbij ouders, broertjes en zusjes konden zien én horen wat de kinderen allemaal geleerd hadden. Schooldirecteur Verhoeven betrad als eerste het podium met zijn onafscheidelijke gitaar. ,,We maken hier graag muziek en ook thuis speel ik veel gitaar. Ik vind het leuk en heel belangrijk; het verbindt mensen", legde hij uit.

SAXOFOON

Het was ook niet zo vreemd dat Muziek met een Staartje door consulent muziekeducatie Michel Bergman op De Hobbendonken werd gestart. ,,En volgens mij is het een groot succes gebleken", lichtte hij toe. ,,De kinderen hebben maar liefs zes instrumenten leren kennen en vanavond zullen we dat jullie papa's en mama's ook eens laten doen."

Alle ouders kregen een fluitje en moesten daarop een ritme spelen. Onder begeleiding van de opleidingsorkesten van de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie klonk dat behoorlijk goed. De kinderen van De Hobbendonken zongen enthousiast mee. ,,Dit liedje hebben we gebruikt als uitleg over de saxofoon", vertelde Bergman. ,,En echt, er zat nog best wat talent tussen."

De opleidingsorkesten van de twee harmonieën lieten nog twee aanstekelijke liedjes horen. En eigenlijk is het best uniek dat de twee orkesten samen spelen. Bergman: ,,Dat gebeurt niet zo vaak. Maar het is voor kinderen natuurlijk leuk om zo te horen én te zien wat er allemaal mogelijk is als je een instrument leert bespelen."

APPEL EN PEER

Na de lessen bleek er veel animo te zijn voor de slagwerkinstrumenten. Twaalf kinderen zijn inmiddels een band gestart en kunnen al flink wat ritmes spelen. ,,Daarvoor wordt gebruik gemaakt van fruitsoorten", legde de docent uit. ,,Appel, peer, perzik, sinaasappel: met deze soorten kun je mooie ritmes maken."

Ook hebben de slagwerkers hun eerste wedstrijd er al op zitten en onderling werd het kampioenschap roffelen gehouden. De winnares was Linne uit groep 6. ,,Ik vind het gewoon heel leuk om te doen", vertelde ze enthousiast. ,,Na de vakantie wil ik er zeker nog mee doorgaan. Al vind ik zingen ook wel erg leuk. En mijn moeder speelt gitaar, dat wil ik ook wat beter leren."

Datzelfde geldt ook voor Sanne uit groep 7. Ze is dol op zingen maar heeft na de muzieklessen haar hart verloren aan slagwerk. Dat Sanne daarvoor heeft gekozen, vindt ze zelf niet zo gek. ,,Ik zit eigenlijk de hele dag mee te tikken met muziek en op school ook weleens met mijn pen", legde ze uit. ,,Dus ik denk dat het ook wel in mij zit. Muziek maken is gewoon hartstikke leuk. Eigenlijk zouden meer kinderen dat moeten doen."

VIOOL SPELEN

Die mening delen de initiatiefnemers van Muziek met een Staartje. Het project zal dan ook ongetwijfeld een vervolg krijgen. Tot de schoolvakantie begint, mogen leerlingen zich nog aanmelden voor vervolglessen in verschillende instrumenten. ,,We hebben gekozen voor gitaar, trompet en slagwerk", vertelde Paul van Alphen namens de initiatiefnemers. ,,Maar ook de viool hoort erbij. Veel kinderen gaven aan dat een mooi en interessant instrument te vinden."

Met nog een laatste liedje van de opleidingsorkesten kwam er een einde aan de geslaagde muziekavond. Luid zingend verlieten de leerlingen het gebouw. Het was duidelijk: muziek leeft op De Hobbendonken.

FOTO BOVEN: De drumband in actie samen met de opleidingsorkesten van de harmonie.

FOTO ONDER: Allemaal meezingen! Dat was voor de leerlingen geen probleem. (Foto's: Daisy Renders).

Allemaal meezingen! Dankzij de vele muzieklessen is dat voor leerlingen van De Hobbendonken geen probleem. (Foto: Daisy Renders).