De 'Spirit of Blacklock' kwam ter hoogte van Saint-Barthélemy midden in de Bucketrace terecht, een beroemde zeilwedstrijd. Tussen mei 2016 en juni 2017 legde de boot 25.000 kilometer af.  (Foto: archief familie Vervoorn).
De 'Spirit of Blacklock' kwam ter hoogte van Saint-Barthélemy midden in de Bucketrace terecht, een beroemde zeilwedstrijd. Tussen mei 2016 en juni 2017 legde de boot 25.000 kilometer af. (Foto: archief familie Vervoorn). Foto:

BOXTELS STEL KEERT NA RUIM VIERHONDERD DAGEN TERUG VAN ZEE

'Spirit of Blacklock' reist 25.000 kilometer

PÅL JANSEN

De schoolvakantie begint deze week en ook de bouwvak is in aantocht. Voor diegenen die deze zomer willen dobberen op het water, hebben Henk en Michelle Vervoorn uit Boxtel nog wel wat tips. Het stel is sinds een paar weken terug van een trans-Atlantische boottocht: circa 25.000 kilometer werden afgelegd met de zeilboot 'Spirit of Blacklock'.

Meer dan vierhonderd dagen waren Henk en Michelle met hun 'Spirit of Blacklock' - een Koopmans 53 - op reis. ,,We begonnen in 2002 met zeilen. We vonden het meteen fantastisch", vertelt Henk. ,,Met een bootje gingen we vanuit Vlissingen helemaal naar Texel en staken een paar keer de Noordzee over." Het koppel genoot van de vrijheid op zee. ,,Maar de afstanden die we vaarden, vonden wij niet ver genoeg; we wilden steeds verder."

Uiteindelijk besloot het stel het groots aan te pakken. In 2012 kochten Henk en Michelle de 'Spirit of Blacklock' met als doel de Atlantische oceaan over te steken. Michelle: ,,Onze vorige boot deden we weg. We hebben drie keer de kiel (de ruggengraat van het schip, red.) moeten vervangen. Die ging steeds rotten. We vertrouwden dat schip niet meer."

Maanden aan voorbereiding volgden. Na speciale workshops, vaccinaties, aanschaf van nautische apparatuur en uiteindelijk het bezoek aan een 'Vertrekkersdag' die jaarlijks door het vaktijdschrift 'Zeilen' wordt georganiseerd voor langeafstandszeilers, vertrok het stel in mei 2016. ,,Je moet wel een datum prikken, anders blijf je maar bezig met de voorbereidingen", geeft Michelle mee. Henk grapt: ,,In Las Palmas ligt er zo een hele gemeenschap voor anker."

VERVELING

De bootreis, die opgedeeld werd in etappes, bleek soms een behoorlijke uitdaging. Zo leefde het koppel onderweg van de Caraïbische Eilanden naar de Azoren een groot gedeelte van de reis in een schuine kajuit. ,,Elke dagelijkse handeling wordt onder deze hoek een behoorlijke exercitie", schreef Michelle op de website www.vervoorn.nl, waarop ze een blog bijhield. Douchen, toiletteren en zelfs scheren waren ondoenlijk. ,,Scheren: alléén als je zelfmoordneigingen hebt", omschreef Michelle het.

De lange etappes waren pittig. De verveling sloeg snel toe. ,,Het langste traject duurde vijftien dagen", zegt Michelle. ,,Op een gegeven moment is dat écht saai. We hebben hele stukken gehad waar we dagenlang alleen maar water om ons heen zagen. Tussen Kaapverdië en Suriname zagen we geen boten, geen vliegtuigen; helemaal niets."

STORM

Op een kleine storm aan het begin van de reis na, bleef het relatief rustig op zee. ,,Geen enkel moment voelden we ons echt onveilig. Ook niet vanwege piraterij of iets dergelijks", verwijst Henk naar de wateren voor de kust van Afrika.

Het tij kan echter zomaar keren, ervaarden Henk en Michelle. Het echtpaar beleefde onverwacht tijdens de allerlaatste dagen van de zeiltocht een spannend moment: een storm stak op tussen de Azoren en het Europese vasteland. Het grootzeil stond helemaal uit waardoor verschillende lijnen braken en het alle hens aan dek was. Kruipend moesten Henk en Michelle alles op alles zetten om in rustiger vaarwater terecht te komen. Henk: ,,De giek (de horizontale balk waar het grootzeil aan zit, red.) klapte opeens heel hard van de ene naar de andere kant van het schip. We hadden namelijk niet gereefd (het kleiner maken van het grootzeil, red.)." Uiteindelijk liep het goed af en bereikten Henk en Michelle veilig het vasteland.

Of ze na deze tocht uitgedaagd zijn om nóg verder te gaan? ,,We hebben voor nu even genoeg water gezien", besluit Michelle.

Henk en Michelle Vervoorn gingen samen ruim vierhonderd dagen op reis en staken daarbij twee keer de Atlantische Oceaan over. (Foto: archief familie Vervoorn).