Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HOE JOS VAN GENUGTEN ZIJN BOTERHAM VERDIENT MET KLASSIEKERS

De oldtimerprofessional van Liempde...

PÅL JANSEN

Nog even en dan hoopt oldtimerfanaat Jos van Genugten te verhuizen naar Onrooi. Tegenover Classic Park is hij van plan een werkplaats te openen waar hij kan werken aan zijn specialisatie; het restaureren en onderhouden van vooroorlogse auto's. Een handjevol per jaar, want om deze historische wagens te onderhouden is vooral veel geduld, precisie en maatwerk nodig...

,,Hier repareer ik alles aan oldtimers wat er van mij gevraagd wordt. Behalve het spuitwerk", vertelt de Liempdenaar in zijn huidige garage aan de Hamsestraat. ,,Technische restauraties, problemen oplossen, maar ook zelf onderdelen maken die er niet meer zijn."

Juist dat laatste is zijn handelsmerk. Auto's van voor 1940 zijn gemaakt van bepaalde onderdelen die niet meer te krijgen zijn. ,,Voor nieuwere klassieke auto's zijn er nog clubs die onderdelen hebben of het ligt ergens opgeslagen. Maar voor auto's van deze leeftijd kan je er vanuit gaan dat ze niet meer bestaan", vertelt de restaurateur.

VAKMANSCHAP

,,Deze versnellingsbak bijvoorbeeld." Jos tilt een koperkleurige constructie van de werktafel; een staaltje vakmanschap uit een Dion Bouton van 1902. ,,Er moet een nieuwe hoofdas door. Ik heb een stalen frame op maat gemaakt die ik om de bak heen zet. Zo kan ik in een precieze lijn de gaten voor de as waterpas boren."

Hij loopt door naar een Honda uit omstreeks 1930. ,,Dit is de originele cilinderkop, helemaal gereviseerd, uit elkaar gehaald en schoongemaakt. In de standaard garages worden zulke onderdelen gewoon vervangen."

OPLEIDEN VAN PERSONEEL

Zijn streven is om straks met een kleine vaste groep van specialisten aan de klassiekers te werken. Hij zoekt daarvoor nog jonge mensen die hij zelf kan kneden tot vakman. ,,Ze leren dit op de monteursopleidingen niet meer. Een monteur in opleiding echter zou hier prima aan de slag kunnen, maar met name aan werktuigbouwkunde heb je hier echt heel erg veel. Al met al is het iets wat je in de praktijk moet leren én je moet er in ieder geval veel passie voor hebben. Het is geen baan van acht tot vijf, maar voor liefhebbers is het een grote speeltuin."

Zelf leerde Jos het vak in eerste instantie via zijn vader Toon van Genugten, zelf een oldtimerbezitter met wie hij sleutelde aan diens wagens. ,,Het was altijd al een hobby: zowel het rijden ermee als het sleutelen eraan. Maar dat is dus een beetje uit de hand gelopen."

HOBBY

Voordat Jos van zijn hobby zijn werk maakte, bekleedde hij een aantal commerciële functies, was monteur en werkte zelfs voor een oliehandelaar, maar besloot uiteindelijk om zich volledig te richten op klassieke wagens; de Liempdse oldtimerfanaat ging verder met sleutelen in de werkplaats achter zijn huis. Sinds een half jaar is het zijn fulltime baan en kan hij er goed van rondkomen. De Liempdenaar heeft zelfs concrete plannen om een professionelere werkplaats te bouwen aan Onrooi tegenover Classic Park, het wagenpark met klassiekers waarmee hij een goede samenwerking mee onderhoudt. ,,Ik ben met de gemeente bezig om vergunningen te regelen en dat proces loopt goed. Hopelijk is alles begin volgend jaar rond. Dit soort bedrijvigheid neigt natuurlijk wel naar het industrieterrein toe. Klanten moeten een van hun duurste bezittingen bij mij in vertrouwen achter kunnen laten. Op een industrieterrein zie ik dat niet zo voor me, ook omdat ik er daar niet bij kan wonen. En het werk wat ik doe is bijna altijd iemand zijn hobby. Daar hoort ook een beetje een omgeving bij die dat uitstraalt."

Het is namelijk een klein wereldje waar een bepaalde sfeer bij hoort. Een wereldje dat hij door en door kent en waar hij zelf midden in zit. Zo schrijft hij als kenner voor de website PreWarCar.com waar hij in gesprek gaat met hobbyisten die zoeken naar specifieke kennis. ,,Over die versnellingsbak maak ik bijvoorbeeld een foto en artikel, maar ook over onderhoud. Daar lezen mensen graag over omdat ze er iets van kunnen leren voor hun eigen auto. Ik haal daar niet direct een hoop klanten uit, maar op lange termijn onthouden ze wel mijn naam. Ik doe dat eigenlijk vooral omdat ik het leuk vind; het is ook nog steeds een hobby voor mij."

FOTO BOVEN: Jos van Genugten is gespecialiseerd in klassieke auto's van voor de Tweede Wereldoorlog. (Foto: Gerard Schalkx).