Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN OFFICIEEL GEÏNSTALLEERD

Breder kijken naar sociale thema's

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Niet alleen reactief, maar óók proactief. Zo omschreef wethouder Eric van den Broek gisteren de Wmo Adviesraad, Seniorenraad en Adviesraad Werk, Inkomensondersteuning en Minimabeleid (WIM). Zo proactief dat ze ervoor pleitten hun eigen adviesorganen samen te voegen tot een nieuwe, onafhankelijke Adviesraad Sociaal Domein.

Inmiddels is de Adviesraad Sociaal Domein een feit. Vanuit ieder voormalig adviesorgaan werd gevraagd twee mensen naar voren te schuiven voor dit nieuwe orgaan. Inmiddels telt de adviesraad acht leden: Johan Bakker, Mirjam Brussee, Gun de Koning, Elly van Meurs, Richard Permentier, Diny Stolvoort en Kees de Waal. Henny Kerkhof, voorheen voorzitter van de Wmo Adviesraad, werd voorgedragen als voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein.

COMPLIMENT

Ieder lid heeft zijn eigen portefeuille: jeugd, participatie of Wmo. ,,Voor de portefeuille jeugd wordt nog iemand gezocht, maar er hebben zich inmiddels kandidaten gemeld", lichtte voorzitter Kerkhof toe. In restaurant En Garde! werd gisteravond tijdens een informele bijeenkomst afscheid genomen van enkele leden van de voormalige adviesorganen. Tegelijkertijd was hiermee de Adviesraad Sociaal Domein officieel een feit.

De decentralisaties, vergrijzingsgolf, wijzigingen in uitkeringen: volgens wethouder Van den Broek kregen de organen onnoemelijk veel voor de kiezen. ,,Toch wil ik iedereen die erbij betrokken was een compliment maken. Ik heb het altijd gewaardeerd dat de organen zelf met plannen kwamen waarmee we ons voordeel konden doen. Dat gold ook voor een van de laatste wapenfeiten: een advies over een nieuwe structuur dat heeft geleid tot de Adviesraad Sociaal Domein. Op deze manier kunnen we er, net als voorheen, op een gezonde manier de schouders onder zetten."

INTEGRAAL

De leden van het nieuwe adviesorgaan zijn inmiddels al een keer bij elkaar geweest, vertelde voorzitter Kerkhof. ,,Iedereen komt vanuit een ander adviesorgaan. Je moet samen weer een team vormen met elkaar. Inmiddels zijn de portefeuilles verdeeld." De leden komen zo'n tien keer per jaar bij elkaar met mogelijk nog enkele extra bijeenkomsten. Bovendien vindt twee keer per jaar een 'bijpraatmoment' plaats met de verantwoordelijke wethouders. ,,En daarnaast wonen de leden nog bijeenkomsten bij die te maken hebben met hun portefeuilles."

CONTACT

Onderwerpen bekijken vanuit een integrale blik. Dat is het doel van de nieuwe adviesraad. ,,Een voorbeeld is het armoedebeleid dat in de Adviesraad Sociaal Domein aan bod gaat komen", aldus Kerkhof. ,,Jeugd, participatie: al deze onderwerpen maken hier deel van uit. We kunnen er breder naar kijken." Ze stelt dat het om een landelijke tendens gaat om adviesorganen samen te voegen en thema's integraal te bekijken.

Via de website van de gemeente Boxtel worden momenteel nog de contactadressen van de 'oude adviesraden' vermeld. Kerkhof: ,,Die blijven voorlopig nog bereikbaar. Uiteindelijk zal er een nieuwe website van de Adviesraad Sociaal Domein komen."

FOTO BOVEN: Boven v.l.n.r.: beleidsmedewerker Sabine van Vlerken, wethouder Marusjka Lestrade, Johan Bakker, Bernadette van de Ven, Gun de Koning, Kees de Waal, wethouder Eric van den Broek en Fons van Heesch. Onder v.l.n.r.: Diny Stolvoort, Henny Kerkhof, Cor Teunis en Richard Permentier. Bernadette van de Ven, Fons van Heesch en Cor Teunis nemen afscheid. Niet op de foto, maar wél lid van het nieuwe adviesorgaan: Elly van Meurs. (Foto: Peter de Koning).