Afbeelding
Foto: Judoclub Liempde

SPORTVERENIGINGEN WERKEN SAMEN

Judoclub Liempde geeft valtraining aan DVG

Het meidenteam MO-15 van de Liempdse voetbalvereniging DVG heeft een aantal valtrainingen achter de rug. De lessen werden verzorgd door collega-sporters van Judoclub Liempde en bleken heel leerzaam.

Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen tot en met 18 jaar na een privéongeval behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Ruim de helft van deze behandelingen is het gevolg van een val: 55 procent. Het aandeel valongevallen ligt bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar en 5 tot en met 12 jaar zelfs nog iets hoger, respectievelijk 59 procent en 60 procent. De cijfers van het CBS liegen er niet om, zo menen vertegenwoordigers van DVG en Judoclub Liempde, die de koppen bij elkaar staken.

Niet zonder reden. Het meisjesteam MO-15 van DVG heeft afgelopen seizoen aan den lijve ondervonden hoe vervelend valpartijen kunnen zijn. Verschillende speelsters raakten ernstig geblesseerd tijdens een val na een duel. Reden voor trainer/coach Richard Kreijveld om samen met Judoclub Liempde een cursus valpreventie te geven. De judovereniging beschikt immers over een gecertificeerde docent.

ANGST WEGGENOMEN

De meiden waren bij de start van eerste les nog wat onwennig, maar al snel werd er flink getraind en ook veel gelachen. Het was docent Hans de Reuver al snel duidelijk dat deze meiden de training hard nodig hadden. En hij is trots op wat het team in drie lessen heeft bereikt, zo meldde hij deze week. ,,De angst om te vallen is grotendeels weggenomen, dat is belangrijk. En je moet leren een bal van je lichaam te maken en te rollen", aldus De Reuver.

De voorzitters Bas Raaimakers en Koen van Leeuwen gaan kijken of er in de toekomst meer mogelijkheden zijn om tot samenwerking te komen. Over het nut is geen tijfel. Raaimakers is er van overtuigd dat goed leren vallen voor de jeugd net zo belangrijk is als zwemmen.