Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

KENNISMAKEN MET 'VAKMENSEN' IN HET POLITIEBUREAU

Raadsleden speeddaten met wijkagenten

LONNEKE HOONDERT

Waakzaam, dienstbaar én gastvrij. De meeste 'gasten' op het Boxtelse politiebureau aan de Bosscheweg hebben te maken met iets meer Spartaanse omstandigheden. Leden van het college van B. en W. en gemeenteraadsleden werden dinsdag echter getrakteerd op koffie, gebakjes en macarons. Tijdens een beeldvormende raadsvergadering maakten ze kennis met de politieagenten die waken over het dorp. ,,Vakmensen", aldus teamchef Han van der Heijden.

Oppositiepartij CDA stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering in mei vragen over de hoeveelheid inbraken in de gemeente Boxtel. Partijleden waren benieuwd wat de politie precies deed om dit tegen te gaan. Burgemeester Mark Buijs nodigde daarop de voltallige gemeenteraad uit eens een kijkje te nemen in de 'keuken' van de Boxtelse tak van Basisteam Meierij. Daarbij hoorde ook een rondleiding door het politiebureau en natuurlijk mochten de raadsleden ook het wagenpark bewonderen. ,,Machtig interessant, de politie krijgt zo écht een gezicht", vond raadslid Nico Bulter van de fractie PvdA/GroenLinks.

50-PLUS FAIR

Basisteam Meierij voerde twee jaar geleden het 'vernieuwend werken' in. Daarin gaat de politie terug naar de basis van het vak, waarbij ze weer dichter bij de burger staan. Dat wordt onder meer bewerkstelligd doordat politiemensen minder tijd kwijt zijn aan regels en protocollen. Medewerkers krijgen ruimte om hun werk, uiteraard binnen de kaders van de Nationale Politie, naar eigen inzicht uit te voeren. ,,Dat is de toekomst", zei teamchef Van der Heijden dinsdag. ,,Politieagenten zijn vakmensen. Goede ideeën werden vaak overschaduwd door bureaucratie. Dat is verleden tijd."

De teamchef gaf aan dat de innovatieve manier van werken ook betekent dat de politie de verbinding aangaat met andere organisaties. Met name om criminaliteit de kop in te drukken, nog vóór iets gebeurt. Door samen te werken met maatschappelijk werkers van ContourdeTwern, de stichting Oosterpoort die vluchtelingenopvang regelt, buurtbemiddelaars en bin-coördinatoren - burgers die samen met de politie een oogje in het zeil houden in hun buurt - proberen agenten in de haarvaten van de Boxtelse samenleving te zitten. Operationeel expert Dennis Idoe: ,,Ons team staat dicht bij de mensen. Daar doen we ook écht ons best voor. Je komt ons bijvoorbeeld ook tegen op plaatsen waar je niet zo snel politie zou verwachten zoals de 50-plus Fair in kasteelpark Stapelen, de huiskamer op Hoogheem en óók op instagram."

Tijdens de beeldvormende vergadering werden de verschillende wijkagenten voorgesteld. Ad Cleijsen en Jack van Rijs zijn inmiddels bekende gezichten in Boxtel, maar Frank Versluis, Diana van der Doelen, Sven van Dijk en Thijs Versteeg konden op nieuwsgierige blikken en vragen rekenen. Tijdens een speeddate maakten de raadsleden kennis met hen. Zij hadden ieder een sparringpartner meegenomen die een onmisbare schakel is voor het politiewerk in hun specifieke wijk. ,,Iedere wijk heeft zijn eigen zijn eigen charme en allure. In de buurt waar de Eritrese vluchtelingen wonen, werkt de wijkagent nauw samen met Oosterpoort. Dat is nodig, want zij kan een brug slaan tussen de politie en de Eritrese meisjes zelf. Een uniform kan op hen negatief overkomen en dankzij de stichting zorg je ervoor dat ze vertrouwen krijgen in het politieapparaat", aldus Idoe.

VOOROP LOPEN

Raadsleden mochten ook aanschuiven bij Janny de Vet die recent aansloot bij het Boxtelse wijkteam. De agente heeft zich gespecialiseerd in inbraakpreventie. ,,Zij krijgt de vrije hand om de hoeveelheid inbraken op eigen wijze terug te dringen. Daarbij haalt ze ook veel informatie op bij burgers en samenwerkingspartners", legt Idoe uit. Een voorbeeld zijn de tekstkarren aan de rand van toegangswegen die burgers alerter moeten maken.

Burgemeester Buijs toonde zich trots op de Boxtelse politie. ,,De nieuwe manier van werken en de komst van de nieuwe wijkagenten ervaar ik als zeer positief. Boxtel loopt voorop wanneer het gaat om vernieuwing bij de politie."

Raadslid Katelijne van Thiel van Combinatie95 was onder de indruk van de kennismaking. ,,Politiewerk is een roeping en dat merkte je echt aan de agenten. Het werkt aanstekelijk om de mens achter het uniform te mogen ontmoeten." Dat ook de samenwerkingspartners aanwezig waren, vond het gemeenteraadslid een pluspunt. ,,Zo zie je hoe maatschappelijk betrokken agenten zijn. De nieuwe manier van werken vind ik een goede ontwikkeling. Zo kunnen politieagenten mensen beter bereiken. Eigenlijk net als vroeger."

FOTO ONDER: De Boxtelse politie gaat steeds vaker in de wijk het gesprek aan met burgers. Wijkagenten Ad Cleijsen en Jack van Rijs namen vorig jaar bijvoorbeeld plaats in het Mobile Media Lab dat neerstreek in de Van Beekstraat.