Afbeelding
Foto:

What's Up, Teye?

Teye Chan (12) uit Esch haalde vorige maand vier gouden, een zilveren en een bronzen medaille bij het Brabants kampioenschap zwemmen. Omdat zijn toptijden bij de beste van Nederland horen, mocht hij zondag ook meedoen aan het Nederlands kampioenschap in Dordrecht.

En? ,,Ik heb meegedaan op vier afstanden en ben twee keer vijfde, een keer achtste en een keer negende geworden. Op de 100 meter vlinderslag was ik als derde geplaatst en lag ik lang op kop. Maar in de laatste 25 meter werd ik ingehaald. Dat was jammer. Ik kwam net iets te kort. Het was de derde afstand die ik zwom, dus ik was al vermoeid."

Is wedstrijdzwemmen zo vermoeiend dan? ,,Ja! Je mag op zo'n kampioensdag niet meer dan vier afstanden zwemmen, zóveel energie verbruik je. Als ik klaar ben met een wedstrijd, hang ik uitgeput op de kant. Vaak kom ik duizelig uit het water. 100 meter zwemmen, dat klinkt misschien kort, maar zwemmend is het ver hoor!"

Vooral als je zo fanatiek bent…? ,,Dat ben ik zeker. Mijn trainer zegt dat ik talent heb, maar dat vooral mijn doorzettingsvermogen me goed maakt. Ik zwem nu ruim twee jaar en het is echt mijn sport. Eerder deed ik aan paardrijden en voetbal, maar daarbij was ik helemaal niet fanatiek. Met zwemmen wel. Dat gevoel van door het water heen gaan en snel gaan: dat is mooi! Het is ook een sport waarin veel uitdaging zit: je kunt op allerlei onderdelen steeds iets beter worden, zoals uithoudingsvermogen en techniek. De kunst is zo gestroomlijnd mogelijk door het water te gaan."

Wat zwem je het liefst? ,,De vlinderslag. Dat is zwaar en daar houd ik van; van afzien en een uitdaging aangaan. Er komt ook veel techniek bij kijken en je kunt er heel hard mee."

Wat is je volgende doel? De Olympische Spelen? ,,Dat zou mooi zijn. Maar ik ben realistisch: de kans is best klein. Ik vind gelukkig ook veel andere dingen leuk. Ik wil boer worden, dus later ga ik naar de HAS. Maar volgend jaar eerst naar het Maurick College in Vught."

FOTO RECHTS: Zwemmer Teye Chan uit Esch in actie. (Collectie Teye Chan).