BESTUUR DENKT AAN VERKOOP GEBOUW

Voortbestaan De Kei in gedrang na vertrek BSO

LONNEKE HOONDERT

Het aanstaande vertrek van de buitenschoolse opvang naar de Sint-Lambertusschool in augustus bedreigt het voortbestaan van dorpshuis De Kei in Gemonde, pal tegenover die basisschool. Door de verhuizing loopt de stichting ruim 15.000 euro aan inkomsten mis en kan het bestuur het hoofd niet meer boven water houden. In een brandbrief aan de raadsleden van Sint-Michielsgestel spreekt het stichtingsbestuur de hoop uit op medewerking van de gemeente. Het liefst op zeer korte termijn.

Sluiting dreigt voor De Kei als er in augustus niet genoeg geld is om het dorpshuis draaiende te houden. Die kans is groot, want de activiteiten die nog wel plaatsvinden in het pand, brengen niet genoeg geld in het laatje. In april ging het bestuur het gesprek aan met wethouder Koos Loose. Daarin werd geopperd het dorpshuis eveneens onder te brengen in de school. Zo zou er een multifunctioneel centrum kunnen worden gecreëerd in hartje Gemonde. Voorzitter Marom Portier staat positief tegenover dat idee en geeft aan dat het bestuur niet per se verknocht is aan het huidige gebouw. ,,De laatste jaren zijn er organisaties vertrokken, ook het bibliotheekpunt is overgeplaatst naar de Lambertusschool. Als alles verdwijnt, zijn wij genoodzaakt om óók naar de overkant te verhuizen." De Kei is al in gesprek met Skipos, de overkoepelende onderwijsorganisatie.

Aan een verhuizing zitten echter wél haken en ogen. ,,De gemeente moet meehelpen om dit te realiseren. Als je in de school een dorpshuis wil vestigen, zal er verbouwd moeten worden. Al ons geld zit in dit gebouw, dat kan ik niet investeren. Onze reserves zijn peanuts...", aldus Portier. Het bestuur sprak vorig jaar nog de wens uit 'de huiskamer van Gemonde' te zijn. ,,Dát willen we nog steeds. Maar om te kunnen voortbestaan, moeten activiteiten gecentreerd worden en juist niet - zoals nu - versplinterd raken over verschillende gebouwen in het dorp."

Wanneer De Kei daadwerkelijk overgaat naar de school, zal het huidige pand verkocht worden. ,,Dat geld moet terugvloeien naar de Gemondse gemeenschap. Op het perceel zouden vervolgens sociale woningen voor jonge stellen en gezinnen gebouwd kunnen worden."

SUBSIDIE

De Kei ontvangt jaarlijks 14.631 euro aan subsidie van Sint-Michielsgestel. ,,Een schijntje vergeleken met andere dorpshuizen in de gemeente", vindt Portier. Het gebouw is eigendom van de stichting. ,,Als alle andere dorpshuizen hetzelfde toebedeeld zouden krijgen als De Kei dan waren ze inmiddels allemaal gesloten", schrijft het bestuur van het Gemondse dorpshuis in de brandbrief.

Een woordvoerder van de gemeente Sint-Michielsgestel legt uit: ,,De Kei is in eigen beheer en dat respecteren we. De subsidieconstructie stamt nog uit de tijd dat Gemonde bij Boxtel hoorde en is heel complex. Die constructie is niet te vergelijken met de andere dorpshuizen in de gemeente. Die zijn van onszelf óf we huren de betreffende locatie." De hoogte van de subsidie is volgens haar afhankelijk van de hoeveelheid en het soort initiatieven dat in een dorpshuis wordt ontplooid om de saamhorigheid in een gemeenschap te versterken. ,,Daar zit ook de oplossing voor De Kei. Als het bestuur wil bijdragen aan de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp en wil samenwerken met andere partijen, willen we graag meewerken. Dat staat als een paal boven water. Want ook Gemonde verdient een plek waar bewoners kunnen samenkomen."