Afbeelding
Foto:

BUURTSPORTERS MOHAMMED EN SOUFIANE KRIJGEN CONTRACT

Hulde voor 'Ramadan-aanpak' Boxtel

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft deze week haar waardering uitgesproken voor de manier waarop de buurtsporters Mohammed Kissami en Soufiane Yousfi activiteiten hebben georganiseerd tijdens de Ramadan. Waar de islamitische vastenmaand vorig jaar nog tot veel rumoer leidde, was er dit jaar geen sprake van noemenswaardige klachten. Dagelijks togen veertig tot zeventig jonge moslims naar brede school De Wilgenbroek voor sport en spel.

Vier weken lang organiseerden Kissami en Yousfi, ondersteund door buurtsportwerker Nicole van Spaendonk van Brede Scholen Boxtel, activiteiten in De Wilgenbroek. Van dinsdag tot en met vrijdag waren moslims van 23.00 tot 03.00 uur welkom om te voetballen, te fitnessen of te chillen. De kosten die daarbij werden gemaakt waren gering. Voor een bedrag van ongeveer 2.000 euro bleek het mogelijk om gedurende de ramadan jongeren van de straat te houden en klachten als geluidsoverlast te voorkomen.

Omdat de vastenmaand kort voor het weekend begon en pas op de dinsdag erna de eerste activiteit werd gehouden, was op de eerste avond sprake van enige hinder voor bewoners van Hoogheem. Volgens Van Spaendonk ging het om veertien meldingen van zeven bewoners, die klaagden over geluidshinder en parkeeroverlast. ,,Vanaf het moment dat de activiteiten in de brede school van start gingen, zijn er geen klachten meer binnengekomen bij de politie", aldus de buurtsportwerker.

BOKSTRAINING

Uit cijfers van Brede Scholen Boxtel blijkt dat de bezoekers van de Ramadan-activiteiten tussen de 13 en 33 jaar waren. Uit een enquête blijkt dat de meeste bezoekers tevreden waren over het aanbod van sport en spel. Er liggen wel wensen voor een bokstraining. De Wilgenbroek was geschikt als locatie, ook omdat bezoekers op het parkeerterrein konden 'chillen' zonder omwonenden te hinderen, zeggen Kissami en Yousfi. Binnenkort wordt de Boxtelse ramadan-aanpak breder geëvalueerd en wordt bekeken hoe volgend jaar een nóg bredere doelgroep kan worden bereikt. ,,Er liggen bijvoorbeeld ook wensen van moslimmeiden en daarvoor willen we dan een andere plek zoeken", aldus Van Spaendonk.

Wethouder Marusjka Lestrade bracht namens het gemeentebestuur hulde aan de twee buurtsporters, die de Ramadan-activiteiten organiseerden als onderdeel van hun stage. Kissami en Yousfi studeerden allebei aan de opleiding Sport en Bewegen aan respectievelijk het Eindhovense Summa College en het ROC in Tilburg en kregen deze week te horen dat ze hun diploma hebben behaald. ,,En we zijn blij dat we jullie allebei vandaag een contract mogen aanbieden bij Buurtsport Boxtel", zei Lestrade. Kissami en Yousfi gaan twaalf uur per week aan de slag voor de stichting Brede Scholen Boxtel. ,,We zijn heel trots", glunderde Kissami. ,,Een schitterend gebaar waar we heel blij mee zijn", vulde Yousfi aan.

FOTO BOVEN: Beeld van een van de voetbalwedstrijden tijdens de Ramadan-activiteiten in De Wilgenbroek. (Foto: Peter de Koning).