Afbeelding
Foto: Sandra Janssen

ACCOMMODATIE NIET TOEREIKEND VOOR TOPTURNSELECTIE

Tabitta bereikt plafond in Boxtel

PÅL JANSEN

Ingrid de Cort boekt al jarenlang grote successen met de A-selectie van turnvereniging Tabitta. Maar nu de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie een regionaal opleidingscentrum gaat starten in 's-Hertogenbosch, krijgt zij de kans om daar 38 uur per week aan de slag te gaan. Daarmee verhuist ook de A-selectie naar de Brabantse hoofdstad om te turnen. De Cort: ,,We deden het hier fantastisch en houden er een mooie samenwerking op na."

Nederlands jeugdkampioene Shadé van Oorschot zwiert aan de rekstok in de gymzaal bij De Maremak en De Beemden. In de zaal, groot genoeg voor een volleybalwedstrijd, staan nog een rekstok, vier evenwichtsbalken, een bok met aanloopstukje en een aanloopstukje dat uitkomt op de valbak; het is krap. Tussen alle attributen liggen kussens en matten verspreid. Nog een paar keer rondzwaaien aan de rekstok en dan moeten Shadé en haar clubgenoten de boel opruimen voor de volgende groep. Tijdens de oefening komen haar tenen dicht aan het plafond.

Hetzelfde geldt voor het topturnen bij Tabitta; de vereniging zit aan haar plafond. De accommodatie is eigenlijk niet toereikend om de beste turnsters van Nederland op te leiden. Alle toestellen moeten iedere training weer opgezet en afgebroken worden en de club wijkt uit naar sporthallen in de regio om op een turnvloer te trainen. Vooral dat laatste zou geen overbodige luxe zijn, aangezien 'vloer' een van de vier wedstrijdonderdelen in het turnen is. De Cort: ,,Van alle clubs in Nederland die op dit niveau topturners afleveren, hebben wij als enige geen wedstrijdvloer."

WONDER

Een wonder is het dan ook dat de vereniging desondanks zoveel talent heeft voortgebracht. Van Oorschot is slechts een van de Nederlandse kampioenen van Tabitta. Samen met Nienke Langenhuizen, Floor de Wolf en Sam Sieben zit zij bovendien in Jong Oranje én het Olympische trainingstraject 'Tokyo on Track'. Het zijn momenteel de toppers van in totaal 22 turnsters die landelijk op het hoogste niveau acteren namens Tabitta. De Cort: ,,Er zijn eigenlijk maar twee clubs in Zuid-Nederland die op dit niveau turners afleveren. Dat zijn wij en turnvereniging Flik Flak in 's-Hertogenbosch."

In de sporthal van die vereniging komt een opleidingscentrum van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU) te zitten waar alle talenten in Zuid-Nederland worden opgeleid. Bestuurslid Daphne van Roij van Tabitta: ,,Maar ze hadden daar de trainers niet in huis."

Althans, niet van het kaliber Ingrid de Cort. Dus werden zij en haar trainersstaf door het KNGU gevraagd om daarbij aan te sluiten. ,,Dat kwam door de opmerkelijke prestaties die hier geleverd zijn. Ik ga daar nu 38 uur per week werken. We bundelen onze krachten. Daar hebben ze een medische staf, er is mentale coaching en ook de school wordt geregeld."

SPAGAAT

Het is niet moeilijk voor te stellen dat de huidige sporthal van Tabitta niet in aanmerking komt als opleidingscentrum. Voor een update, zit de turnvereniging al tijden in een spagaat. De bond kán investeren, maar daarvoor moet Tabitta van driehonderd naar achthonderd leden gaan volgens De Cort. ,,Maar deze locatie is weer te klein om te kúnnen uitbreiden."

Ook sportwethouder Herman van Wanrooij zag eerder geen mogelijkheden voor een geschiktere topsportlocatie. ,,We hebben geïnvesteerd om de vereniging in de huidige sporthal onder te brengen. Uitbreiden gaat niet op deze locatie. We zouden iets nieuws moeten opzetten, terwijl het huidige pand nog moet worden afgelost. Financieel is het niet haalbaar."

OUDERS

De meeste ouders van de A-selectieleden lijken bereid om hun kind mee te verhuizen met de trainersstaf. Zo ook Jochen Schellekens, de vader van de Boxtelse Imke (8, Nederlands kampioen): ,,Op N1-niveau (de hoogste divisie) wordt er meer verwacht en is het voor haar uitdagender. Ze wil dat zelf ook blijven doen. De kosten zullen wel flink omhoog gaan, maar die investering vinden wij het waard. Ze krijgt er ook veel voor terug: discipline, motivatie, fysieke ontwikkeling."

In de A-selectie turnen in totaal één Gemondse en vier Boxtelse turnsters. Hoewel voor de ouders Tabitta lekker dichtbij was, zullen zij nu toch een stukje verder moeten reizen. ,,We proberen nu om met de Boxtelse ouders onderling het vervoer te regelen", weet Schellekens te vertellen.

EINDE TOPSPORT?

Met de verhuizing van de A-selectie naar 's-Hertogenbosch lijken de landelijke successen op het hoogste niveau voorbij voor Tabitta. ,,Feit blijft dat dit het einde van topsport in Boxtel is", stelt De Cort.

Máár, voor de Boxtelse turnvereniging blijft er toch een link met het topturnen. De Cort zal namelijk nog acht uur per week aan Tabitta haar diensten verlenen. Bovendien kunnen de beste turnsters die bij Tabitta blijven, en nog altijd op het op-een-na-hoogste niveau uitkomen, één keer per week meetrainen in het opleidingscentrum. ,,Zo houden we nog altijd een lijntje met elkaar", benadrukt bestuurslid Frank van Bommel. ,,Een satellietclub? Goh, zo heb ik er nooit over nagedacht. Maar in feite is dat wel zo."

FOTO GROOT BOVEN: De trainersstaf en A-selectie gaan naar een nieuw regionaal opleidingscentrum in 's-Hertogenbosch. (Foto: Sandra Janssen).

Toptrainer Ingrid de Cort neemt binnenkort afscheid van Tabitta (Foto: Sandra Janssen).