Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPBRENGST SACRE COEUR VULT BEGROTINGSGAT PAROCHIE

Heilig Hartkerk nu officieel verkocht

PÅL JANSEN

De Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat is sinds vorige week definitief van ondernemer Michel de Groot uit Waalre. In principe had hij al een koopovereenkomst, maar inmiddels is het dus bij de notaris officieel gemaakt. Momenteel staan er nog geen concrete plannen op de rol, maar zijn er ideeën echter. De Groot doet nogmaals een oproep aan mensen die als huurder iets willen opzetten in de voormalige kerk. Voor de Heilig Hartparochie is de verkoop een stap in de goede richting om geen verliezen meer te draaien.

Nee, door de papiermangel van gemeente Boxtel wenst De Groot niet meer te gaan. De verschillende vergunningsaanvragen die hij moest doen, bleken hem een doorn in het oog. ,,Als ik iemand hier een blokfluit laat bespelen, dan moet ik bij wijze van spreken nog een aanvraag indienen."

De gmeente Boxtel gaf al eerder te kennen dat de vergunningsaanvragen niet volledig waren ingediend. Hoe het ook zij, inmiddels is De Groot renovaties aan het uitvoeren en bezig oplossingen te creëren voor de koperen regenbuizen die gestolen zijn aan de zijde van de begraafplaats en ondertussen ook aan die van de Baroniestraat. Hij wil de kerk startklaar maken zodat derde partijen daarin iets kunnen organiseren. ,,We zijn weer druk aan de gang en zo lang er geen huurder is, dan gaan we het hier weer iedereen naar de zin maken", licht De Groot toe. ,,Ik maak het mooi, iemand kan een aanvraag indienen en er straks vervolgens gebruik van maken."

Vanwege zijn ervaringen met de vergunningsaanvragen, wil hij er zelf echter niets meer in opzetten. ,,Suggesties en ideeën voor de kerk hebben we inmiddels genoeg, maar ik zoek iemand die het wil uitvoeren. Doeners heb ik nodig, geen denkers."

INKOMSTEN PAROCHIE

Secretaris Jo Custers van de Heilig Hartparochie heeft er in ieder geval vertrouwen in dat er een goede bestemming wordt gevonden door De Groot. ,,We hadden liever al plannen gezien, maar dat liep allemaal niet soepel met de gemeente. Inmiddels is er wel een vergunning voor de vervanging van de vloer overigens. Maar hoe het in de toekomst zal gaan; de tijd zal het leren."

De verkoop van de Sacre Coeur betekent tegelijkertijd een mooi bedrag op de rekening van de parochie. Het geld wordt belegd, vertelt secretaris Custers. ,,Het bisdom 's-Hertogenbosch heeft eigen beleggingsadviseurs in dienst die ook een prima rendement maken. Dus de opbrengsten brengen we daar onder."

Wie echter denkt dat het bisdom het buiten de parochie gaat besteden, heeft het mis stelt Custers. Op de begroting van de parochie komen nog tekorten voor en met de rendementen kunnen die gaten gedicht worden. ,,Het komt ten goede aan de parochie. Een percentage van het rendement vloeit terug naar de exploitatie van onze gebouwen en een gedeelte naar onze algemene reserve. Omdat Sacre Coeur in Boxtel staat, worden de opbrengsten ook besteed in Boxtel."

Momenteel is de Heilig Hartparochie bezig verschillende gebouwen te verkopen om de exploitatielasten omlaag te brengen. Zo zijn de pastorie naast Sacre Coeur, de bijbehorende tuin en die in Liempde onder voorbehoud al verkocht. De pastorieën in Esch en Lennisheuvel worden momenteel verhuurd.

FOTO BOVEN: Ondernemer en ondertussen eigenaar van de Heilig Hartkerk Michel de Groot uit Waalre is de laatste dagen al bezig geweest met de vloer en enkele reparatiewerkzaamheden in en om de kerk. Zoals de waterleidingen binnen en de regenpijpen aan de buitenkant. (Foto: Peter de Koning).


Dubbeltjesmarkt Boxtel

Traditioneel wordt in de eerste en laatste week van de zomervakantie de dubbeltjesmarkt gehouden in de generatietuin tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel-Oost. Daar kunnen kinderen hun oude speelgoed verkopen op een kleedje.

De dubbeltjesmarkten worden gehouden op de woensdagen 19 juli en 23 augustus van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang en deelname is gratis.

De koperen regenpijpen van de Heilig Hartkerk zijn onlangs gestolen. Eigenaar De Groot heeft ze tijdelijk vervangen door pvc-pijpen. (Foto: Peter de Koning).