Organisatie van de Kunst- en Cultuurweek. Boven v.l.n.r.: Roeland Heesbeen, Paul van Alphen, Ferdy Steger, Ghislaine de Brouwer, Berry Dankers en Rob Margry. Onder v.l.n.r: Peter van Oers, Femke Lagerweij en Jan de Hoogh. (Foto: Peter de Koning).
Organisatie van de Kunst- en Cultuurweek. Boven v.l.n.r.: Roeland Heesbeen, Paul van Alphen, Ferdy Steger, Ghislaine de Brouwer, Berry Dankers en Rob Margry. Onder v.l.n.r: Peter van Oers, Femke Lagerweij en Jan de Hoogh. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ORGANISATIE KUNST- EN CULTUURWEEK QQLQ BOXTEL ZOEKT EXTRA ACTIVITEITEN

Bundeling van kunst- en cultuurkrachten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een concert met grootouders en kleinkinderen van alle harmonieën en fanfares die de gemeente telt, een culinaire route door het centrum van Boxtel, de Uitmarkt, Bockesprongen, Dommeltheater en Circo Circulair: het is slechts een greep uit de evenementen die deel uitmaken van de QQLQ Kunst- en Cultuurweek Boxtel. Een groot deel van de lokale stichtingen en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur heeft de krachten gebundeld en staat aan het roer van deze verrassende periode tussen 16 en 24 september. Dat betekent echter niet dat QQLQ al volledig ingevuld is. De organisatie roept mensen op zich te melden met ideeën voor creatieve activiteiten.

Een gesprek tussen vertegenwoordigers van initiatieven op het gebied van kunst en cultuur en Centrummanagement Boxtel leidde tot QQLQ. Een eigenzinnige naam die inspireert en verbaast en waarin de klanken Kunst, Cultuur en Circulair zitten, aldus bedenkers Ferdy Steger en Roeland Heesbeen. Het is precies wat de organisatie wil uitdragen. ,,Een versterking van de samenwerking komt alleen maar ten goede aan de kwaliteit van evenementen", zeggen centrummanager Berry Dankers en Paul van Alphen, die onder meer betrokken is bij de Uitmarkt en Dommeltheater. ,,En belangrijker, we kunnen kunst en cultuur in Boxtel met behulp van dit meerdaagse festival in de etalage zetten."

Podium Boxtel, Bockepruik, Brede Scholen Boxtel, Media Villa, Boxtelse Buren, De Rode Draad, Dommeltheater, Kunst Stichting Boxtel, Centrummanagement, Kunstlicht99, Circo Circulair, Brabants Centrum: al deze partners werken mee aan QQLQ.

REGIO

Het doel van QQLQ is niet alleen de mensen in Boxtel, maar óók daarbuiten kennis te laten maken met het rijke culturele aanbod dat deze gemeente bezit. ,,Dit is een mooie kans", aldus Van Alphen. Hij geeft aan dat QQLQ zeker niet eenmalig is. ,,Het is de bedoeling dat we QQLQ opbouwen tot een week waar mensen uit de regio 's-Hertogenbosch en Eindhoven graag iets van willen meepikken."

'De kop en de staart' van de Kunst- en Cultuurweek worden gevormd door de Uitmarkt, Bockesprongen, atelierroute De Rode Draad, Dommeltheater, Kunst op Stapel en Circo Circulair. Laatstgenoemd evenement is nieuw en heeft tot doel het thema circulaire economie te verbinden met kunst en cultuur. ,,Het programma wordt momenteel vormgegeven, maar duidelijk is dat biomimicry, het imiteren van ideeën uit de natuur, er deel van zal uitmaken", aldus Peter van Oers, die zich al langer hard maakt voor kunst en cultuur in Boxtel. Onder meer Wim Claessen, oprichter van Festival Circolo, is betrokken bij Circo Circulair.

Het blijft echter niet bij de goedgevulde weekenden. Ook voor de doordeweekse dagen heeft de organisatie allerlei extra's in petto. Basisscholen die cultuureducatie hoog in het vaandel hebben staan, organiseren die week extra activiteiten. Daarnaast zetten horecaondernemers in het centrum een culinaire route uit, krijgt de modezondag een artistieke invulling, wordt voorafgaand aan Dommeltheater een race voor kinderen met mini-dino's georganiseerd en een leegstaand winkelpand wordt gebruikt voor een expositie over 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel. ,,Maar we kunnen véél meer creatieve activiteiten gebruiken", aldus Van Alphen. ,,We staan voor alles open. Openstelling van panden, zang en dans. We laten ons verrassen met ideeën." Belangstellenden kunnen contact opnemen via e-mailadres info@qqlqboxtel.nl. De website is inmiddels live: www.qqlqboxtel.nl.