Afbeelding
Foto: Collectie Freddie van der Schoot

Gemondse mtb'er wint open NK in Amerongen

MOUNTAINBIKEN

Freddie van der Schoot uit Gemonde is zaterdag open Nederlands kampioen marathon geworden in de categorie masters. In Amerongen bleek hij de sterkste in een parcours van drie ronden over de Utrechtse Heuvelrug.

Het Open Nederlands kampioenschap is een wedstrijd waar zowel licentiehouders als mountainbikers zonder licentie aan deel kunnen nemen. Van der Schoot zat na de kort al snel vooraan, maar na 1 kilometer ging de ketting van zijn fiets er af. De kopgroep was al vertrokken, dus de Gemondenaar had weinig tijd om zijn fiets te repareren en te starten aan een inhaalslag. ,,Ik voelde meteen al dat ik goede benen had", vertelt Van der Schoot. In korte tijd kon hij dan ook weer aanhaken bij de kopgroep die uit acht mensen bestond. ,,Het tempo lag de gehele wedstrijd hoog, een gemiddelde van meer dan 26 kilometer per uur. Er was nergens ruimte om even te herstellen."

Eén voor één moesten deelnemers uit de kopgroep lossen. Uiteindelijk bleven er vijf fietsers over. In de eerste helft van de tweede ronde reden de uiteindelijke nummers één en twee weg. Van der Schoot en Micha de Vries moesten lossen. De Gemondenaar wist zijn concurrent echter in de sprint bergop te verslaan. Hij eindigde op de derde plaats, maar werd eerste in de categorie masters en mocht dus het rood-wit-blauwe tricot aantrekken. ,,Ik ben super trots." (Foto: collectie Freddie van der Schoot).