Leon de Kok won de wedstrijd die werd gehouden tijdens Boxtel En Route met een idyllisch kijkje op spiegelende flats.
Leon de Kok won de wedstrijd die werd gehouden tijdens Boxtel En Route met een idyllisch kijkje op spiegelende flats. Foto: Leon de Kok

Tentoonstelling in De Walnoot over Selissen van vroeger en nu

Wie de wijk Selissenwal in beelden wil zien, kan tot september een kijkje nemen in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar heeft wijkplatform Selissen een fototentoonstelling ingericht met allerlei kiekjes van vroeger en nu.

Afbeeldingen uit de collectie van Jan Swinkels, uit het eigen archief van het wijkplatform en de deelnemers aan de fotowedstrijd die tijdens Boxtel En Route werd georganiseerd: deze foto's zijn allemaal te bezichtigen in De Walnoot.

Negen wijkbewoners namen onlangs deel aan de fotowedstrijd in Selissen die hetzelfde thema droeg als Boxtel En Route: 'Verborgen schatten'. Mensen die op zondag 25 juni de expositie bezochten, konden een winnaar aanwijzen. Leon de Kok kreeg met zijn foto, die hij vanaf de Parkweg maakte van de complexen aan de Baandervrouwenlaan, de meeste stemmen. Meerdere afbeeldingen die wijkbewoners instuurden, zijn te zien op de pagina van wijkplatform Selissenwal elders in deze krant.


Haaren hoopt op onderzoek naar Boxtel, Vught, Oisterwijk

CARRY DIRKX

Het college van B. en W. van de gemeente Haaren presenteerde maandag de brochure 'Toekomst Haaren, een vergelijk van gemeenten'. Daarin kunnen de inwoners informatie vinden over Haaren, Boxtel, Vught, Oisterwijk, Heusden en Tilburg op basis van allerlei onderwerpen en beleidsterreinen. De brochure wordt bij alle inwoners van Esch, Helvoirt, Haaren en Biezenmortel thuis bezorgd, zodat ze zich in kunnen lezen voor de volksraadpleging van 4 oktober. Dan wordt de vraag gesteld: moet Haaren opsplitsen of zelfstandig blijven?

De brochure werd allereerst uitgereikt aan de burgemeesters van de omliggende dorpen Boxtel, Vught en Oisterwijk. Met een doosje onder de arm wandelden ze het gemeentehuis uit, na afloop van een gesprek met Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, burgemeester van Haaren. Daarna was de pers aan de beurt. Die werd bijna meteen getrakteerd op een extra primeur: B en W van Haaren vraagt per brief aan de provincie Noord-Brabant om een bestuurskrachtonderzoek uit te voeren bij de gemeenten Boxtel, Vught en Oisterwijk. De net vertrokken burgemeesters wisten dat toen overigens nog niet. Burgemeester Zwijnenburg zei desgevraagd dat het 'geen onderwerp was wat tijdens de lunch besproken was'.

TEMPO

Zo'n bestuurskrachtonderzoek loopt momenteel bij de gemeente Haaren, in opdracht van de provincie. Het gemeentebestuur wil nu dus ook zo'n onderzoek bij de buren. 'De meerwaarde van opsplitsing voor inwoners van de dorpen (van Haaren, red.) dient objectief te worden aangetoond. Dat kan alleen als ook de bestuurskracht van de gemeenten Boxtel, Oisterwijk en Vught objectief en langs dezelfde meetlat in beeld wordt gebracht', zegt B en W in een brief naar de provincie. Algemeen wordt aangenomen dat de provincie het onderzoek in Haaren uitvoert om in te kunnen grijpen in het proces rond de bestuurlijke toekomst van die gemeente. De provincie stuurt al langer aan op snelle opsplitsing. Haaren wil echter zelf het tempo bepalen en stelt dat de gemeenteraad daarover de besluiten neemt.

,,We hebben kennis genomen van het verzoek van de gemeente Haaren", zegt de woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,De provincie is nu aan zet en dat wachten wij af." Een woordvoerder van de provincie zegt dat Brabant al eerder een uitspraak heeft gedaan over de bestuurskracht van de omliggende gemeenten: daarover bestaat geen twijfel. ,,We zijn verbaasd dat de gemeente Haaren nu opnieuw daarover een vraag stelt." Op de vraag waarom de gemeente Haaren wel zo'n bestuurskrachtonderzoek ondergaat en de omliggende gemeenten niet, was tijdens het schrijven van dit artikel nog geen antwoord van de provincie.

EIGEN OORDEEL

De informatiebrochure, samengesteld door onderzoeksbureau PON, is onderdeel van het traject wat de gemeente Haaren zelf heeft uitgestippeld. Ze wil eerst de inwoners informeren over consequenties van zelfstandig blijven of opsplitsen en ze daarna raadplegen, op 4 oktober. De uitgebreide brochure staat vol informatie over de betrokken gemeenten, op thema's als zorg, afvalbeleid, wonen, onderwijs, financiƫn, sport en cultuur. ,,Relevante en objectieve informatie voor de inwoners, zodat ze kunnen zien hoe de verschillende gemeenten ervoor staan", zei wethouder Eric van den Dungen. ,,Iedereen kan hiermee zijn eigen oordeel vormen." Maar gaan mensen uiteindelijk toch niet op emotie kiezen? ,,Dat houd je toch", erkent hij, ,,maar daarover is het onmogelijk iets objectiefs te schrijven."

Samen met de brochure is ook de website www.toekomstgemeentehaaren.nl online. Daar is dezelfde informatie te vinden als in de folder, aangevuld met actuele mededelingen.