Afbeelding
Foto: Nostra Navis

JRL-TEAM TROTS OP DEELNAME AAN YOUNG SOLAR CHALLENGE

Nostra Navis verovert dertiende plaats

De Technasium-leerlingen Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten van het Jacob-Roelandslyceum hebben afgelopen weekend aan de laatste wedstrijd van de Youth Solar Challenge deelgenomen. Met de zelfgebouwde zonneboot Nostra Navis werd in het Friese Oosterwolde de dertiende plek in het eindklassement veilig gesteld.

In Oosterwolde stonden twee wedstrijden op het programma: de endurance-wedstrijd en de sprint. Er was veel regen en vrijwel geen zon, dus deze keer was de kwaliteit van de accu's en de vaarervaring erg belangrijk, zo blikken de vier leerlingen terug. De endurance-race was een lange wedstrijd van ongeveer drie uur die boordevol onhandige passages zat, zoals sluizen en scherpe bochten. In tegenstelling tot veel andere boten, lukte het de bemanning van Nostra Navis om de schuit heel te houden.

ACCU'S BIJNA LEEG

Toen de sprint begon, waren de accu's van de zonneboot bijna leeg en werd een maximumsnelheid van slechts 4,5 kilometer per uur gehaald. Desondanks kon de dertiende plek in de eindrangschikking veilig gesteld worden. En dat was gelet op het sterke deelnemersveld, dat bestond uit teams van 21 scholen uit heel Nederland, geen slechte prestatie. De winst ging naar het Leeuwarder College, op de voet gevolgd door de christelijke scholengemeenschap Bogerman uit Sneek. De derde plaats was weggelegd voor een team van het Da Vinci College in Leiden.

,,Als je voor de eerste keer meedoet aan de Young Solar Challenge ging het niet slecht", aldus de vier teamleden. ,,Misschien is er zelfs een mogelijkheid om volgend jaar weer mee te doen en onze boot te perfectioneren. We weten nog niet precies wat er met de boot gaat gebeuren, maar we moeten deze week de spullen die we gehuurd hebben weer inleveren. Denk aan de motor, de zonnepanelen en de accu's." Het team van Nostra Navis hoopt volgend jaar weer mee te doen.

FOTO BOVEN: Beeld van de laatste wedstrijd van de Youth Solar Challenge in Oosterwolde. Met de zelfgebouwde zonneboot Nostra Navis legde het JRL-team beslag op de dertiende plaats. (Foto: Nostra Navis).