Afbeelding
Foto: Marietje Koster

LIEMPDSE WERELDKAMPIOEN ULTRA POLE

Zoë verslaat Russische paaldanskampioene

LONNEKE HOONDERT

Ze kan het zelf bíjna niet geloven. Ondanks dat paaldanstalent Zoë Timmermans (15) uit Liempde vrijdag de voorrondes voor het wereldkampioenschap paaldansen in sporthal De Maaspoort in 's-Hertogenbosch niet doorkwam door een heftige val, mocht ze zondag alsnog deelnemen aan het onderdeel ultra pole. Daarin nemen paaldansers uit alle categorieën en van alle leeftijden het om en om tegen elkaar op in een zogeheten battle. Zoë gaf haar tegenstanders - ervaren danseressen uit de hele wereld - het nakijken en bemachtigde de wereldtitel.

Het zat vrijdag niet mee. Vorig jaar werd de Liempdse zeventiende tijdens het WK in Londen en daarmee had ze haar ticket voor het titeltoernooi van dit jaar al in the pocket. Tijdens de voorronde - waarin Zoë zich moest kwalificeren voor de wedstrijd van de juniorcategorie voor meisjes tussen de 15 en 17 jaar op zaterdag - viel het talent uit de paal en kneusde ze haar rechterarm. Ze werd twaalfde en miste de finale. ,,Je traint maandenlang en als je dan afvalt, is dat vreselijk", vertelt Zoë. Tijdens het Nederlands kampioenschap in februari overkwam de Liempdse nagenoeg hetzelfde. Toen gleed ze eveneens uit de paal met een gekneusde hand en een hersenschudding tot gevolg. Ze won destijds overigens wél zilver.

Dat Zoë af en toe brokken maakt, is niet gek. ,,Ik vind het leuk om zo veel mogelijk gekke en moeilijke bewegingen te verwerken in mijn routine. Zo deed ik dit keer een salto aan de paal en gymnastische oefeningen op de grond." Ook verwerkte de tiener de zogeheten Russian split en de crossbow in haar dans. Daar is behoorlijk wat lichaamskracht voor nodig. Zoë trainde maandenlang in Middelburg met haar coach Marieke Maas.

Als pleister op de wonde mocht ze zondag nog deelnemen aan een workshop van Russische wereldkampioen en leeftijdsgenoot Olga Trifonova. Die won in 2014 ook de Russische versie van Holland's Got Talent. Ondanks dat Zoë twaalfde werd tijdens de voorrondes was ze wél opgevallen bij de jury. ,,Die vond dat ik veel spectaculaire en gevaarlijke gekke dingen had laten zien. Ik speelde niet op safe en dat beviel. Tijdens de workshop vroegen ze me of ik mee wilde doen aan het onderdeel ultra pole. Nou, dát wilde ik wel", glundert Zoë. De Liempdse boekte een glorieuze overwinning en ging daardoor tóch nog naar huis met een wereldtitel op haar naam.

PROEFWERKWEEK

Tijdens ultra pole worden er door alle deelnemers - jong en oud - battles gedanst. De paaldansers laten om en om een halve minuut lang zien wat ze kunnen. Dat doen ze twee keer. Zoë nam het op tegen Olga en tot haar verbazing wist ze de Russische grootheid te verslaan. ,,De meeste deelnemers hadden een kampioenschap op hun naam staan. Ik ging ervoor en heb geprobeerd de jury te verbluffen met allerlei gekke en enge bewegingen", vertelt Zoë. Uiteindelijk veegde ze ook de vloer aan met Maria Ortega uit Mexico. De nummer vier op de wereldranglijst.

Zoë is dolblij met haar overwinning. Ook vanuit de paaldanswereld wordt enthousiast gereageerd op het jonge talent. Moeder Miranda Timmermans: ,,Iedereen is trots. Zeker ook na Zoë's deelname aan Holland's Got Talent met haar vriendin Demi Brama. Ze hebben zo de positieve en vooral sportieve kant van paaldansen op de kaart weten te zetten." En Zoë? Die blijft ondanks haar titel heel nuchter, want voordat ze vakantie mag gaan vieren wacht haar eerst nog een proefwerkweek. Want je kunt dan wel wereldkampioen zijn, ook die winnaars moeten gewoon naar school...(Foto: Marietje Koster).