Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MULTICULTUREEL FESTIVAL NIET MEER WEG TE DENKEN UIT WANDELPARK MOLENWIJK IN BOXTEL

Bazaar, een kleurrijke mengelmoes die mensen verbindt

MARC CLEUTJENS

De Bazaar Boxtel beleeft zondag 9 juli alweer de zestiende editie. Natuurlijk in park Molenwijk, de plek waar het multiculturele festival ooit neerstreek en nooit weer weg wil. Na de uitbundige viering van het derde lustrum in 2016, dat gepaard ging met de presentatie van een gedenkboekje, is ook voor de aanstaande uitvoering een gevarieerd en vooral kleurrijk programma samengesteld. En ook dit jaar is er weer heel wat wat nieuws te beleven, onder meer hapjes van statushouders uit Syrië...

Voorzitter Michel Verhoeven geeft leiding aan een zevenkoppig bestuur dat bijna het hele jaar in touw is om de volgende editie van de Bazaar Boxtel voor te bereiden. De uitdaging is en blijft om elk jaar te verrassen, zonder de oorspronkelijke boodschap van het festival te verloochenen. ,,De Bazaar Boxtel wil verbinden en verbroederen en doet dat met een programma dat iedereen moet aanspreken", vertelt Verhoeven. ,,We mikken dus op jong en oud, op echte Boxtelaren en mensen met een migratieachtergrond. Mensen die hun hele leven al hier wonen en nieuwkomers."

WERELDBEELD

De voorzitter van de Bazaar erkent dat het soms lastig is een programma samen te stellen dat breed in de smaak valt. ,,We willen het onszelf niet te gemakkelijk maken. Natuurlijk trek je heel veel publiek als er een bekende band komt. Maar het is het totaalplaatje dat Boxtelaren over de streep moet trekken om naar de Bazaar te komen. Dus die variatie van muziek, lekker eten en drinken, luieren op het gras, snuffelen langs kraampjes en genieten van elkaar."

Verhoeven denkt dat het juist die bonte mengelmoes is die de bezoekers van de Bazaar elk jaar weer verbindt. ,,En verbinden doen we", klinkt het overtuigd. ,,We trekken elk jaar zo'n zevenduizend bezoekers, zonder dat er wanklanken zijn. Natuurlijk verwachten we als bestuur niet dat we met de Bazaar het wereldbeeld van mensen veranderen. Maar we hopen wel dat ze zich prettig voelen in Molenwijk en genieten van al die kleuren in het park."

HOOGGESPANNEN

Onder leiding van bestuurslid Carla Karssemakers is ook dit jaar een opvallend muziekprogramma samengesteld, waarin (deels) Boxtelse acts als BoxRuBa, Acting The Maggot, Giddy Limit en DJ Notarian ook regionale en landelijke groepen opduiken. Denk aan de reggaeband Fijahborn en de Afrikaanse band Yeli Afrika, die de Bazaar-bestuurders eerder zagen optreden op het Bevrijdingsfestival in 's-Hertogenbosch. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de optredens van zangeres Hind Hakki en misschien wel de bekendste Turks-Nederlandse band Grup Taksim.

De twee podia staan ditmaal naast elkaar op het grote veld in Molenwijk. Zo krijgen alle artiesten meer aandacht van het publiek, dat zich vaak massaal op dit terrein bevindt. ,,Vooral het kleine podium stond niet zo gelukkig, vlak langs de doorgaande wandelroute. Nu hopen we dat euvel te ondervangen en iedere artiest een goede plek te geven", aldus Verhoeven.

MEER PIJLERS

Maar de fundamenten van de Bazaar zijn gebouwd op meer pijlers. Eten en drinken bijvoorbeeld. In tal van kraampjes worden hapjes aangeboden uit Nederland, Turkije, Marokko, Indonesië, Vietnam, Sri Lanka en Suriname. Ook de koks van De Smaak van Boxtel zijn te gast in het park. En welzijnsorganisatie ContourdeTwern bemant samen met drie enthousiaste gezinnen uit Syrië een kraam waar allerlei lekkernijen uit het door een burgeroorlog getroffen land aangeboden worden. ,,De gezinnen wonen al een tijdje in Boxtel en willen graag een culinair steentje bijdragen aan het welslagen van de Bazaar", weet de voorzitter. ,,Ik ben blij dat deze mensen ook willen verbinden. En de Bazaar is daarvoor natuurlijk een hele geschikte plek."

VREDESVLAGGEN

Naast de vele voedselkraampjes omvat het festival enkele rijen kramen waar allerlei spulletjes te koop zijn en workshops worden aangeboden. Kinderen en hun ouders doen mee aan een tweedehands markt van speelgoed. Ook vertegenwoordigers van goede doelen en ideële organisaties zijn present.

Zo gaat het Interreligieus Platform met het publiek drie vredesvlaggen maken, die tijdens de Vredesweek van 16 tot en met 24 september worden gebruikt in de Sint-Petrusbasiliek en de Turkse en de Marokkaanse moskee op Hoogheem. Bezoekers die meedoen aan deze activiteit, ontvangen van het Interreligieus Platform een aardigheidje.

Aan de Voedselbank Boxtel kunnen bezoekers van de Bazaar zogeheten koffiepunten van Douwe Egberts doneren. De punten worden door de Voedelbank gebruikt voor de aanschaf van koffie. Die wordt in de voedselpakketten gedaan waarmee wekelijks zo'n vierhonderd monden in de regio Boxtel gevoed worden. Wie meedoet aan de loterij van de Bazaar, kan leuke prijzen winnen die beschikbaar zijn gesteld door de lokale middenstand en sponsors.

Het complete muziekprogramma van de Bazaar ziet er als volgt uit. Een eerder aangekondigd optreden van de groep Into FM komt te vervallen.

Angela's Project        11.00

Central Heating        12.00

Yeli Afrika        12.45

Hind Hakki        14.00

Fijahborn        14.45

DJ Notarian        15.30

Acting The Maggot        16.15

Grup Taksim        17.15

BoxRuBa        18.00

Bazaar Boxtel is gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 19.00 uur. Het programma staat op www.bazaarboxtel.nl. (Foto's: Peter de Koning, 2015).

Afbeelding