Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LUCHTSCHOMMELS OP LIEMPDSE KERMIS NIET RENDABEL GENOEG

Ganzen vrolijken opening kermis op

LONNEKE HOONDERT

De meeste Liempdenaren weten niet beter. Tijdens de kermis is er sinds jaar en dag één vaste waarde: de nostalgische luchtschommels van de familie Leander uit Sint-Willebrord. Die bieden al vier generaties lang plezier aan Liempdse kinderen die steevast de gondels zo hoog mogelijk de lucht in proberen te schommelen. Dit jaar komt er een einde aan de traditie. De attractie brengt volgens de exploitant te weinig geld op en keert niet terug naar de Liempdse kermis.

De laatste jaren werden de luchtschommels exclusief voor Liempde uit de loods gehaald. Kermisexploitant Nico Leander betreurt het dat hij met de traditie moet breken. ,,Er moest steeds geld bij. Het is voor mij niet meer rendabel om de schommels neer te zetten in Liempde. Ik heb overlegd met de gemeente Boxtel om mijn deelname aan de kermis op een andere manier in te vullen. Door naast de schommels bijvoorbeeld een aantrekkelijke kinderattractie weg te zetten die wél geld opbrengt. Dat is echter niet gelukt."

Leander vindt het 'dubbel jammer' dat hij niet terug kan keren op de kermis. ,,Na al die jaren bouw je toch een band op met Liempde. En het is goed om af en toe de luchtschommels te gebruiken. Dit jaar blijven ze echter achter slot en grendel." De Willebrordenaar heeft zijn schepen echter nog niet achter zich verbrand. ,,Als ik volgend jaar onder goede voorwaarden kan deelnemen, keer ik absoluut terug. Misschien is het ook wel goed om een jaartje niet te komen. Dan zien Liempdenaren wat ze missen."

FUNHOUSE

De nostalgische kermisattractie keert dus niet meer terug. Kermisambtenaar Richard Schuurs maakt dat echter ruimschoots goed met een keur aan attracties, een waardige vervanger voor de luchtschommels en allerlei ludieke activiteiten tijdens de Liempdse kermis. ,,Natuurlijk vind ik het jammer. Het is tóch een stukje nostalgie. Maar als de exploitant besluit zichzelf niet in te schrijven voor een plekje, houdt het op", aldus Schuurs. Alle andere attracties waar Liempdenaren afgelopen jaren van konden genieten, zijn echter wél van de partij.

Op de locatie waar voorheen de luchtschommels prijkten, komt dit jaar een zogeheten funhouse: een lunapark met meerdere verdiepingen. Schuurs: ,,Voorheen legde ik een exploitant voor meerdere jaren vast. Nu wil ik proberen elk jaar een andere attractie op die plek neer te zetten en te experimenteren. Het is namelijk goed om wat verandering te hebben op een kermis. Dat is óók leuk voor Liempde."

DORPSBERAAD

Anders dan voorgaande jaren voerde Schuurs nauw overleg met Eric van der Heijden en Lisette Braken van Dorpsberaad Liempde. ,,Zij wilden graag meedenken over de verschillende activiteiten op de kermis en kijken wat er bij het dorp zou passen." Een prima ontwikkeling, vindt Schuurs zelf.

Maandag legde de ambtenaar de acts voor de opening van de kermis op zaterdag 5 augustus vast. ,,Dat wordt clown Erico en er komt een ganzenparade." Twee hoeders zullen met muziekinstrumenten een troep ganzen door het dorp heen leiden. Binnenkort wordt het kunstwerk in de Liempdse kiosk in het Concordiapark - waar de kermis deels plaatsvindt - onthuld. Dat zal een levensgroot ganzenbord worden. Toeval? ,,Een heel gelukkig toeval", lacht Schuurs.

Op verzoek van het Dorpsberaad zal de kermis dit jaar niet 's avonds, maar 's middags om 15.00 uur openen. ,,De attracties staan er, de exploitanten zitten te wachten, waarom ook niet?", vindt Schuurs. ,,Als het de bezoekers en de attractie-eigenaren bevalt, doen we dat voortaan altijd."

Ook nieuw is de Facebookpagina - die binnenkort online komt - waarop allerlei acties zullen verschijnen waarmee bezoekers een strippenkaart kunnen winnen. Tradities worden ook in ere gehouden: dinsdag 8 augustus wordt wederom een loterij georganiseerd en ook de zondagsmis van kapelaan Geoffrey de Jong óp de botsautobaan keert terug. Die vond vorig jaar onder grote belangstelling voor het eerst plaats. ,,De Jong benaderde mij zelf. Hij was zo enthousiast dat hij er een vervolg aan wilde geven", glundert Schuurs.

Het is voor het eerst dat de kermis neerstrijkt in het vernieuwde dorpshart van Liempde. Om de grond en de bomen in het recent aangelegde Concordiapark te beschermen, zullen er rijplaten worden neergelegd. ,,We proberen zoveel mogelijk maatregelen te treffen om beschadigingen te voorkomen. We willen natuurlijk wél alles heel houden", benadrukt Schuurs.

FOTO BOVEN: De luchtschommels verdwijnen van de Liempdse kermis, maar een andere traditie is al in de maak: de zondagsmis op de botsautobaan in het Concordiapark. Die trok vorig jaar veel belangstellenden. (Foto: Gerard Schalkx).


Dieven beroven

Liempdse drogist

PÅL JANSEN

Een kapot raam, een leeggeroofde kassa en tal van ontvreemde parfums. Dat maakten twee dieven buit bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde in de nacht van zondag op maandag. Inmiddels heeft eigenaar Stephanie Smetsers camerabeelden doorgestuurd naar de politie waarop de inbrekers te zien zijn.

Omstreeks 03.10 uur kreeg Smetsers de melding van de inbraak binnen. ,,De politie was er razendsnel bij." Naast de camerabeelden meldde een potentiële ooggetuige zich. Die zag een kleine witte auto staan, kort voor de inbraak.

Erg onder de indruk van de inbraak was Smetsers niet. ,,Het leek alsof ze niet wisten waar ze gingen inbreken. Ze hebben sieraden laten liggen en een ander rek met parfums stond er nog gewoon." Desalniettemin is de schade behoorlijk, maar Smetsers is goed verzekerd. ,,Het is vooral vervelend. Alles moet opgeruimd worden en de afhandeling kost veel tijd. Mensen moeten gewoon met hun handen van iemands spullen afblijven."

De daders zijn nog voortvluchtig. Wie meer weet van de inbraak wordt verzocht zich te melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844.