LOKALE FRACTIE CDA WIL GEGEVENS BOXTELSE BOEREN

'Twintig agrariërs redden het niet'

PÅL JANSEN

De Boxtelse CDA-fractie vroeg in een schrijven aan het college van B. en W. deze week tal van cijfers op over de agrarische sector in Boxtel. Dit vanwege de versnelde maatregelen die de provincie Noord-Brabant wil indienen om de veehouderij te verduurzamen. In plaats van 2028 moeten deze voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Morgen neemt Provinciale Staten hier een definitief besluit over. Door die maatregelen moeten twintig van de vijftig Boxtelse veehouderijen stoppen met hun bedrijf. Dat stelt voorzitter Wim Jennissen van ZLTO Boxtel-Liempde.

Ammoniakuitstoot terugdringen, 'staldering' (een boer mag alleen nieuwe stallen bouwen wanneer deze elders in 'zijn' gebied verdwijnen) en daarmee het aantal stallen en de grootte van de veestapel beteugelen. Dit soort maatregelen voor Brabantse veehouders staan al een tijdje op de rol. Maar eerst was de planning om ze per 1 januari 2028 in te laten gaan. Nu moeten de boeren in ieder geval op 1 januari 2022 aan alle nieuwe eisen voldoen van provincie Noord-Brabant.

OPHEFFEN

Voor een grote groep Boxtelse boeren verwacht voorzitter Jennissen van ZLTO Boxtel-Liempde dat zij het maatregelenpakket niet versneld kan uitvoeren en daarom zal stoppen met het bedrijf. ,,Wij telden vijftig agrarische bedrijven die hiermee te maken. Sowieso stoppen twintig daarvan hun werkzaamheden en van tien weten we niet of ze gaan investeren. De rest moet dure maatregelen nemen. De toekomst zal uitwijzen of zij het redden."

Voor veel boerenbedrijven zijn de investeringen te groot om vóór de deadline aan de eisen te voldoen die de provincie stelt, zegt Vera Brouns van de Boxtelse CDA fractie. ,,De vaak minder draagkrachtige boeren kunnen niet zo snel investeren in het verduurzamen van hun agrarische bedrijven. Wij denken dat de grotere boerenbedrijven overblijven die zich vooral met bio-industrie bezig houden."

CIJFERS BOXTEL

Het CDA maakt zich zorgen over de gevolgen van de plannen voor boeren in de gemeente Boxtel. Met name familiebedrijven krijgen het er lastig mee en boerengezinnen zakken door de armoedegrens, voorspelt Brouns. In totaal stelt de CDA-fractie vijftien vragen aan het college over de veehouderijen in Boxtel die te maken krijgen met de maatregelen. ,,Wij hebben geen exact zicht op de situatie in Boxtel. Voor het versnelde maatregelenpakket zijn twee types onderzoeken aangedragen die een beetje tegenstrijdig zijn", stelt Brouns. ,,Voor- en tegenstanders komen ieder met hun eigen cijfers. We weten daardoor niet meer welk onderzoek wel of niet klopt. Wij denken echter dat het probleem veel groter is voor de boeren dan wordt aangegeven. Maar dat weten we niet zeker, dus daarom willen we die gegevens."

De cijfers die de CDA fractie wil hebben, gaan over bijvoorbeeld het aantal veehouders in Boxtel en wat de financiële gevolgen voor hen zijn wanneer de maatregelen versneld worden doorgevoerd. Daarnaast is het CDA benieuwd hoe het zit met de kosten en de tijd die gestoken moeten worden door de gemeente om alle vergunningen straks rond te krijgen. ,,Deze gegevens moeten de gemeentes sowieso paraat hebben wanneer de maatregelen erdoor worden gedrukt", aldus Brouns.

PROVINCIAAL ONDERZOEK

Naast de Boxtelse CDA-fractie, verstuurden ook alle andere lokale fracties van het CDA in Noord-Brabant dezelfde vragen aan hun college, zodat de provinciale afdeling straks van zoveel mogelijk gemeenten de exacte cijfers heeft. ,,Wij willen hiermee het besef bij de gemeenten kweken dat zij straks heel veel op zich afkrijgen", vertelt statenlid Ton Braspenning van de provinciale CDA-fractie. Een groot deel moet straks namelijk nieuwe vergunningen aanvragen om te laten zien dat zij aan de nieuwe voorwaarden voor uitstoot voldoen. Een lading werk en veel 'juridisch gedoe', volgens Braspenning.

Hij meent bovendien dat er in de discussie omtrent het versnelde maatregelenpakket nog een heleboel onduidelijk is. ,,De provincie mist nog heel veel cijfers", stelt hij. ,,Met de cijfers die we straks binnen krijgen, willen we het besef losmaken dat de ambities van de provincie - een desastreuze richting volgens ons - in de praktijk nooit haalbaar is."

Net als het CDA smeekt ook de ZLTO de provincie om de plannen uit te stellen. Voorzitter Jennissen van ZLTO Boxtel-Liempde: ,,Ik hoop dat de provincie inziet dat 1 januari 2022 te kort dag is voor de boeren om alle maatregelen uit te voeren. Ik weet ook niet of het juridisch gezien mogelijk is wat de provincie wil. Mochten de plannen toch doorgaan, dan zal de ZLTO zal bij de rechter kijken of het wel op deze manier mag. We hopen niet dat dit nodig zal zijn."

Morgen neemt Provinciale Staten een besluit over het versnelde maatregelenpakket voor de veehouderij.