Bezoekers van de nieuwkomersavond in Liempde krijgen op het erf van dorpsmuseum De Kleuskes uitleg van gids Cees Quinten. (Foto: Gerard Schalkx).
Bezoekers van de nieuwkomersavond in Liempde krijgen op het erf van dorpsmuseum De Kleuskes uitleg van gids Cees Quinten. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DORPSBERAAD EN VERENIGINGEN ONTVANGEN NIEUWE INWONERS

'Weer helemaal thuis in Liempde...'

BRAM STEENBEEK

Tijdens de jaarlijkse nieuwkomersavond verwelkomen leden van Dorpsberaad Liempde in samenwerking met de gemeente Boxtel en verschillende vrijwilligers de nieuwe inwoners met een hapje, drankje en een rondleiding door het dorp.

,,Als je mee wilt doen in de Liempdse samenleving, dan staat onze deur open", zegt Bert van Ruremonde, voorzitter van Dorpsberaad Liempde, vrijdagavond. Hij kijkt de zaal van dienstencentrum De Kloosterhof in, waar dik dertig nieuwkomers zich hadden verzameld voor een nadere kennismaking met elkaar én hun nieuwe woonomgeving.

Niet veel eerder werden zij hartelijk begroet en warm gemaakt voor het programma van de avond: praatjes van onder andere burgemeester Mark Buijs, een wandeling en daarna een kennismaking met de verenigingen in het dorp. ,,Dit noem ik nog eens een warm welkom", zegt Thera Jacobs. ,,Een kop koffie of thee, kop soep en een broodje." Na ruim veertig jaar keert mevrouw Jacobs terug op haar geboortegrond. ,,Toen we trouwden zijn we in Boxtel gaan wonen", vertelt haar echtgenoot Will. ,,Nu zijn we teruggekomen om oud te worden", lacht zijn vrouw.

Nadat Arnold van den Broek wat over heemkundestichting Kék Liemt vertelt, kunnen de nieuwe bewoners de zojuist vertelde verhalen zelf beleven met een wandeling door het dorp, die eindigt bij café 't Wapen van Liempt, waar vertegenwoordigers van verschillende (buurt)verenigingen het gezelschap opwacht. Het vlees siddert op de barbecue en dienbladen met bier en wijn worden af- en aan gedragen.

Michiel en Linda Blaauboer zonderen zich even af van het gezelschap, dat vanaf minuut één een gesprek start dat niet op houdt. ,,Het is fijn dat dit soort evenementen georganiseerd worden. Het wordt je wat makkelijker gemaakt op deze manier", zegt Michiel. Zijn vrouw Linda denkt terug aan de wandeling door het dorp. ,,Dat je er dan achter komt dat er een museum in zo'n straatje schuilt", zegt ze, doelend op dorpsmuseum De Kleuskes (foto).

Op het plein voor het café kijkt mevrouw Jacobs met een glas wijn in haar hand naar lachende gezichten. ,,Dit is gezellig, toch? Ik voel me weer helemaal thuis in Liempde." (Foto: Gerard Schalkx).