Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MUZIEKVERENIGING SINT-WILLIBRORDUS HULDIGT DRIE JUBILARISSEN

Nog altijd veel plezier in muziek maken

Traditioneel sluit de Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus het seizoen af met een concert in de buitenlucht. Dit jaar vindt dat plaats op zondag 9 juli om 15.00 uur aan de Haarenseweg 30. Tijdens het concert worden drie jubilarissen in het zonnetje gezet.

CARRY DIRKX

Tijdens het concert worden drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Harrie van Brunschot (72) is al zestig jaar lid van de fanfare, Leon Kurstjens (62) tikt de vijftig jaar aan en Herman van de Sande (61) speelt 12,5 jaar mee. ,,Het thuisfront wilde dat ik me bij een club aansloot. Ik denk dat ik te veel kattenkwaad uithaalde op straat", lacht Van Brunschot. ,,Het werd de fanfare. Er was ook niet veel anders in Esch." Hij begon 'op een bugeltje' en kreeg les van een ander lid van de fanfare. ,,Toen ik 'roodborstje tik' kon spelen, mocht ik het laten horen aan de dirigent. 'Goed zo, menneke', zei hij en daarna mocht ik meedoen." Hij speelt nu bastuba en vindt het samen muziek maken nog altijd leuk. ,,Maar wel moeilijker." Hij demonstreert met wapperende handen en geluid wat precies moeilijk is: ,,Van die hele vlugge muziek, met rettettettet en pffrwoet en dan staan er ook nog zes kruizen en vier mollen bij." Kurstjens heeft wel een oplossing: ,,Gewoon playbacken!"

WOKPANNEN

Kurstjens beaamt de woorden van Van Brunschot: de muziek die ze maken is moeilijker geworden. Hij speelt al bijna vijftig jaar de grote trom. Hij is dus bepalend voor het tempo? Zelf zegt hij het niet zo duidelijk, maar Van Brunschot wel: ,,Als gij te snel slaat, moeten wij hard lopen", zegt hij. Ook Kurstjens herinnert zich de lessen van vroeger. ,,Noten lezen, dat hoefde niet. We gingen in een kring staan, deden oefeningen om de polsen los te maken, iemand sloeg voor en wij sloegen na." Hij geniet van de 'flauwekultoestanden' die de slagwerkgroep tegenwoordig neerzet. Hij doelt daarmee op de creatieve instrumenten waarop gespeeld wordt tijdens optredens: gft-containers,


Jeu de boulen

op Gemonds

gildeterrein

Ieder jaar staat het gildeterrein Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde een dag in het teken van jeu de boules. Zo ook zondag 9 juli. Dan zijn wederom 35 banen uitgelegd voor een groots opgezet toernooi.

Tijdens de wedstrijd wordt gespeeld in teams van twee personen, de zogenaamde doubletten. Die jeu de boulen volgens het vier-wedstrijden-puntensysteem. Deelnemers kunnen zich tussen 12.30 en 13.30 uur ter plaatse opgeven voor 2,50 euro per persoon. Uiteraard zijn er speelballen aanwezig. Ook zijn er verschillende geldprijzen te winnen die samen een waarde vertegenwoordigen van 150 euro.

buizen, voetballen. ,,We hebben zelfs ooit op wokpannen gespeeld."

SFEER

Het is een 'gezellig clubke', zeggen Van Brunschot en Kurstjens. ,,Het is gemoedelijk, iedereen kan goed met elkaar overweg." Hoewel de vereniging vroeger hechter was en nóg meer organiseerde, vinden de twee oudgedienden. ,,Ik ben er eentje van de nieuwe lichting", bekent Van de Sande. Hij begon zestien jaar geleden met het spelen van tenorsaxofoon - ,,Ik vind het een prachtig geluid!" - en werd ruim twaalf jaar geleden gevraagd het opleidingsorkest te versterken. Ook omdat twee van zijn kinderen daarbij speelden. ,,Ik heb nogal veel andere hobby's, waaronder zingen, dus voor mij blijft het bij het opleidingsorkest", zegt Van de Sande. Toch draagt ook hij de vereniging een warm hart toe. ,,De fanfare heeft een belangrijke plek in Esch; het is een club die van alles doet."

Voorlopig blijven de drie mannen doorspelen. Hoewel Van Brunschot enig voorbehoud heeft: ,,Alleen als ik nog goed mee kan", zegt hij. Op straat spelen doet hij niet meer; te vermoeiend. Maar zondag is hij gewoon weer paraat, net zoals de afgelopen zestig jaar.

FOTO BOVEN: V.l.n.r.: Herman van de Sande, Harrie van Brunschot en Leon Kurstjens. (Foto: Peter de Koning).


Koor Pro Musica
geeft zomerconcert

De Sint-Petrusbasiliek in Boxtel vormt dinsdag 28 juli het decor voor het optreden van het dameskoor Pro Musica uit het Duitse Uedem. Het publiek is vanaf 20.00 uur welkom.

Het muziekgezelschap is op tournee door Zuid-Nederland en Vlaanderen en brengt onder leiding van dirigent-organist Manfred Hendricks een gevarieerd programma van religieuze muziek ten gehore. De concertduur is ongeveer een uur en er is geen pauze. De toegang is gratis.


Onderhoud wegen

KWS Infra BV uit Eindhoven is gisteren gestart met het herstel van scheurvorming, gaten en rafelingen aan diverse asfaltwegen in de gemeente Haaren. In Esch wordt onderhoud gepleegd aan de kruising van de Nergena met de Leunisdijk. Het verkeerspunt blijft opengesteld voor verkeer. Daarnaast worden ook beschadigingen in het fietspad van de Leunisdijk hersteld. De werkzaamheden vinden plaats tussen 5 en 10 juli. De genoemde data zijn onder voorbehoud. Mensen worden met wegafzettingen en verkeersborden geattendeerd op de werkzaamheden.