Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

PUBLIEK KIJKT ROND IN EETBARE TUINEN IN BOXTEL EN LIEMPDE

Groene Draad boordevol smaaksensaties

Steeds meer mensen verbouwen in hun eigen tuin kruiden, tomaatjes of sla. In Boxtel en Liempde zijn zelfs in de openbare ruimte moestuinen te vinden. Tijdens De Groene Draad, georganiseerd door Eetbaar Boxtel konden belangstellenden adressen bezoeken waar fruit en groenten volop groeien. En er mocht ook gesmuld worden...

MARIËLLE WIJFFELAARS

De rassen Janbaas, Early Victoria, Yellow Transparant en Perzikrode Zomerappel zijn geen appels die je snel in de supermarkt zult vinden. Maar in Liempde zijn deze smakelijke vruchten weer volop aanwezig. In fruithof Belle-Fleur aan de Hoevedreef verbouwen Jan en Jeanne Zandbergen oude Nederlandse appel- en perensoorten. Tijdens De Groene Draad kregen bezoekers een rondleiding door de uitgebreide boomgaard waar Jan Zandbergen enthousiast vertelde over zijn bomen.

MOOI GROEN

Erg trots is de Liempdenaar op een bijzondere boom waarop maar liefst drie appelrassen geënt zijn. ,,Eigenlijk was het een Golden Delicious. Zelf heb ik er drie andere rassen op geënt. Bijzonder, want nu heeft de boom vier rassen", legde Zandbergen uit tijdens een rondleiding in zijn prachtige boomgaard. ,,Nu is de hof gelukkig weer mooi groen dankzij de regen, de afgelopen weken zag het er heel anders uit."

De boomgaard aan de Hoevedreef omvat zeventig hoogstamfruitsoorten en honderd laagstammen. Ook heeft Zandbergen nog zo'n honderdvijftig rassen in de kwekerij. ,,Veel oude fruitsoorten verdwijnen en dat is zonde. Mensen willen tegenwoordig een appel die lang goed blijft, een mooie kleur heeft en ook nog eens redelijk smaakt. Maar juist de appelrassen van het seizoen zijn ongelooflijk lekker. Zonde als die verdwijnen", aldus Zandbergen. Samen met zijn echtgenote doet hij er alles aan om de rassen te behouden. ,,Een flinke klus, maar ik geniet ervan."

SAPPIGE TOMATEN

Bij de volkstuinen van Ceres op Onrooi was het tijdens De Groene Draad gezellig druk. Niet alleen met bezoekers, maar vooral met tuinbezitters die flink aan het werk waren op hun landje. In totaal beslaat het complex ongeveer één hectare en zijn er tachtig tuinen waar de leden verse groenten fruit, kruiden én bloemen hebben staan. ,,Mijn vrouw en ik eten ongeveer 75 procent van het jaar uit de eigen tuin", vertelde voorzitter André Leermakers van Ceres. ,,En echt, vers is zoveel lekkerder."

Dat werd bewezen toen een van de leden met een krat vol groenten en fruit langs kwam lopen. Even snoepen hoorde er natuurlijk bij en het mag gezegd worden: de tomaat was heerlijk sappig en de blauwe besjes smaakten heerlijk. ,,Mag ik in ieder geval ook weer thuis komen vanavond", zei de enthousiaste tuinder gevat.

Hoewel Ceres jarenlang een vergrijzing kende in het ledenbestand, begint het aantal jongeren toe te nemen. Leermakers: ,,Vers is hip. Mensen beginnen door te krijgen dat voedsel van eigen grond veel smakelijker is. Je proeft de versheid en dat is wat men tegenwoordig graag wil. En terecht."

BOERENKOOL

Ook de bewoners van de wijk Boxtel-Oost hebben tegenwoordig de beschikking over verse kruiden en groenten. En dat gewoon op de hoek van de straat, tussen Dommeloord en de Robert Schumanlaan. Dit initiatief van Eetbaar Boxtel wordt al volop gebruikt door buurtbewoners. In de winter was vooral de boerenkool erg in trek. En nu het mooi weer wordt, zijn de munt en verse oregano geliefd bij de plukkers.

Een van de vrijwilligers plukte nog snel wat peultjes. ,,Eigenlijk zijn deze al te rijp, maar de erwten zijn heerlijk in combinatie met worteltjes", zei ze enthousiast. De bewoners kunnen de komende tijd hun hart ophalen want de bieten, prei, rabarbers en courgettes groeien goed. En dat gewoon om de hoek...

FOTO BOVEN: Zicht op de groentetuin van het Groot Duijfhuis op Kasteren. (Foto's: Hans van Doorn).

FOTO ONDER: In tal van Boxtelse wijken duiken eetbare tuinen op.

Afbeelding
Jong en oud genoot én smulde in tal van Boxtelse eetbare tuinen. (Foto: Hans van Doorn).