Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HARRIE VAN VREEDE (80) OVERLEDEN

Helpende hand van menig schuttersgilde in de regio

Tijdens een kleurrijke en drukbezochte uitvaartdienst is vanochtend in de Sint-Petrusbasiliek afscheid genomen van Harrie van Vreede (80). Ruim zestig jaar lang maakte de vendelier zich verdienstelijk voor schuttersgilden in de regio. In zijn woonplaats Boxtel nam hij in 1996 mede het initiatief om na ruim honderd jaar weer een gilde op te richten.

Van Vreede werd in 1954 lid van het gilde Sint-Barbara & Sint-Sebastiaan in zijn geboorteplaats Vught. Van die broederschap was hij nog altijd lid, maar de Boxtelaar zette zich ook in voor veel andere gilden in deze regio. Tal van jonge vendeliers leerden van Van Vreede de acrobatische handelingen vol symboliek en tijdens kringwedstrijden was hij een gewaardeerd jurylid.

Daarnaast was hij vele jaren voorzitter van de kring Dommelgroep, waarin negen gilden uit deze regio samenwerken. En niet zelden stak hij de helpende hand uit als een gilde met problemen kampte. Daarmee maakte Van Vreede zich tot een graag geziene persoonlijkheid. Een warm mens bovendien, die maar niet uitgepraat raakte over het gildeleven.

Tijdens de viering van zijn 40-jarig dienstverband bij Metaalperswerk Van de Wetering aan de Van Salmstraat werd Van Vreede in 1993 koninklijk onderscheiden, mede voor zijn verdiensten voor de gilden. Daarbij werd geopperd dat het ook in Boxtel tijd werd voor de heroprichting van een gilde. Twee jaar later gaf Van Vreede mede handen en voeten aan zo'n initiatief waarvoor opmerkelijk veel belangstelling bestond.

Ruim dertig Boxtelaren werden op 4 december 1996 in de ridderzaal van kasteel Stapelen plechtig ingezworen als gildebroeder. Enkele maanden later maakte Boxtel voor het eerst kennis met het vendelen dat, op het sonore ritme van de koperen gildetrommels, tot een indrukwekkend schouwspel leidt tijdens tal van openbare plechtigheden. Naast zijn verdiensten voor het gildewezen, liet Van Vreede zich ook op sportief vlak jarenlang gelden: met name bij zaalvoetbal en tafeltennis.

In overleg met de drie dochters van Van Vreede hebben de gilden van Boxtel en Vught vanochtend een belangrijk aandeel gehad in de afscheidsdienst. Daarnaast waren bij de uitvaart veel leden van de gilden uit regionale kring Dommelgroep vertegenwoordigd, alsook van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden.

FOTO BOVEN: Vendelier Harrie van Vreede loopt met het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris mee in de stille tocht tijdens dodenherdenking op 4 mei 2008. (Foto: Peter de Koning).