Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gouden paar Van der Burgt in boxtel:

'Elke dag is voor ons een feestje vol kleine dingen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Veel Boxtelse echtparen leerden elkaar in het verleden kennen tijdens carnaval, de jaarlijkse kermis of op de dansschool. Bij Wil (75) en Riet (73) van der Burgt liep dat nét iets anders en was het dankzij de broer van Riet dat het tweetal een koppel werd. Na ruim acht jaar verkering werd er getrouwd en dat is morgen, vrijdag 7 juli, alweer vijftig jaar geleden.

,,Na zeven jaar verkering vonden we het tijd worden om te gaan trouwen", vertelt Riet. ,,Maar mijn moeder stak daar een stokje voor en beloofde mij een nieuwe fiets als ik nog een jaar thuis zou blijven. Dat heb ik toen maar gedaan." Het kersverse paar betrok een nieuwbouwwoning aan de Van der Aastraat. Via de werkgever van Wil - Van Heertum en Prinsen - kon het stel aan het huis komen.

Oorspronkelijk was Wil chauffeur van een touringcar, maar daardoor was hij veel van huis. ,,Dat vond mijn vrouw niet zo fijn", zegt hij. ,,Uiteindelijk heb ik vijftien jaar bij Van Heertum en Prinsen gewerkt. Tot het tijd werd voor een nieuwe uitdaging." Die vond Wil in een carrière als rijinstructeur. Hij haalde zijn diploma en was zelfs de eerste in Nederland die een dergelijke opleiding afrondde.

Drukke tijden braken aan. Terwijl Wil elke dag in de auto zat om 18-jarigen de rijkunst bij te brengen, was Riet verantwoordelijk voor de administratie en de planning van Wil en de twee instructeurs die in dienst waren. Veel Boxtelaren kennen het paar, want in totaal heeft Wil zo'n 7.000 jongeren aan een rijbewijs geholpen. ,,Een mooie tijd", vindt het gouden paar.

Toen de rijschoolhouder 65 werd, was het tijd om te stoppen. Maar het rijden bleek diep te zitten bij Wil. ,,Inmiddels ben ik drie dagen in de week werkzaam bij BBA Tours", vertelt Wil. ,,Ik rijd scholen naar pretparken of spring in als er treinstoringen zijn. Zo blijf ik lekker bezig."

Maar ook Riet verveelt zich zeker niet. Ze heeft nog jarenlang in een modezaak gewerkt maar geniet inmiddels volop van haar vrije tijd. Bezoekjes van de twee kinderen en drie kleinkinderen zijn favoriet. ,,Ik ga ook graag op pad met vriendinnen en ik puzzel graag."

Ook samen onderneemt het paar van alles. Fietsen, treintochtjes maken en gezellig op een terras zitten, ze genieten er beiden van. ,,Vroeger reisden we veel, maar dat hoeft nu niet meer. In ons appartement hebben we elke dag vakantie", vindt Riet. Wil: ,,We maken van elke dag een feestje en genieten van kleine dingen. We zouden niet anders willen."

FOTO ONDER: Riet en Wil van der Burgt (Foto: Peter de Koning).