Johan Schoenmakers was vele jaren verbonden aan De Ploegadoers. In 2010 trad hij met de andere bandleden van weleer op in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Johan Schoenmakers was vele jaren verbonden aan De Ploegadoers. In 2010 trad hij met de andere bandleden van weleer op in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OUD-PLOEGADOER JOHAN SCHOENMAKERS OVERLEDEN

Warm mens met veel organisatietalent

MARC CLEUTJENS

In de parochiekerk Sint-Jans Onthoofding van Liempde is dinsdag massaal afscheid genomen van Johan Schoenmakers. De in Boxtel geboren en getogen Liempdenaar, die onder meer bekend is als bandlid van de legendarische volksmuziekgroep De Ploegadoers, overleed donderdag na een kort ziekbed.

De overgebleven leden van De Ploegadoers waren nog altijd hecht samen. Elk jaar op Onnozele Kinderen (28 december) ontmoeten ze elkaar met hun partners en gaan ze samen eten, drinken en liedjes van vroeger zingen. Dan komen de instrumenten op tafel en klinken de liedjes van toen weer: 'Dè is de kunst'. Dat lied, misschien wel het bekendste van De Ploegadoers, klonk dinsdag ook tijdens de koffietafel, na het afscheid in de Liempdse kerk. Er werd geproost op 'De Schoen', zoals de bandleden hem noemden, en op het leven. Tijdens de afscheidsdienst zong het koor Schola Cantorum uit Roermond de door Schoenmakers geliefde gregoriaanse gezangen.

CUM LAUDE

Schoenmakers werd geboren in de buurtschap Tongeren in Boxtel en ging naar de Aloyisusschool, in de volksmond beter bekend als de Boerenschool. Via een opleiding aan het Klein-Seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel ging hij naar de Kweekschool in Eindhoven en volgde hij de lerarenopleiding in Tilburg, waar hij als docent Nederlands in opleiding de akten MO-A en MO-B behaalde. Aansluitend rondde hij de studie Nederlandse taal- en letterkunde cum laude af aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Na het behalen van zijn bul gaf Schoenmakers onder meer les op basisschool De Zonnehoek in de Boxtelse wijk Selissenwal en was hij docent Nederlands op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Op het JRL was hij een van de steunpilaren van de jaarlijkse cabaretvoorstellingen. Zijn loopbaan zette Schoenmakers voort aan de Leergangen in Sittard, waar hij Nederlands doceerde.

ZITTINGSAVONDEN

Muziek en andere culturele uitingen waren altijd de rode draad in Schoenmakers' leven. Dat begon al in zijn jeugdjaren toen hij als jonge parochiaan van de Heilig Hartparochie lid werd van het vermaarde jongenskoor Cantasona. Later in Liempde, waar hij zich met echtgenote Bea vestigde en een gezin stichtte, sloot hij zich aan bij de organisatie van de zittingsavonden. Elk jaar tijdens carnaval nam hij de regie op zich en werd gedetailleerd en met oog voor perfectie aan voorstellingen gewerkt waarover nog lang werd nagepraat.

Schoenmakers' organisatietalent werd volgens vriend en tevens oud-bandlid Jos Vervoort van De Ploegadoers ook duidelijk binnen de volksmuziekgroep. Hij was meer dan alleen de bespeler van de accordeon en de trekzak, maar nam de regie tijdens de wekelijkse repetities. ,,Zonder zijn organisatietalent was De Ploegadoers een enigszins ongeorganiseerd zooitje", grinnikt Vervoort als hij terugdenkt aan die jaren. ,,Johan nam alle repetities op, zodat we een week later nog wisten welke liedjes we ingestudeerd hadden."

De periode na De Ploegadoers formeerde Schoenmakers met onder meer zijn echtgenote volksmuziekgroep De Engeltjes. Ook was hij lid van de begeleidingsgroep van dansgroep De Roselaar die in Liempde werd opgericht. Met enkele oud-leden van De Ploegadoers nam hij nog niet zo heel lang geleden een cd met kinderliedjes op. En natuurlijk was Schoenmakers erbij toen de pas opgerichte stichting BoeL in 2010 haar eerste project lanceerde met DesdeKunst en de liedjes van De Ploegadoers nog eenmaal klonken in Podium Boxtel. De voormalige muzikanten van de Liempdse muziekgroep verzorgden het voorprogramma onder de naam Wè Ploegadoers, een voortzetting van de legendarische muziekgroep.

Op latere leeftijd besloot Schoenmakers nog een pittige studie op te pakken. Enkele jaren geleden promoveerde hij aan de faculteit der geesteswetenschappen van de Katholieke Universiteit van Tilburg. In zijn lijvige studie 'Officia Propria' verdiepte hij zich in liturgische rituelen en gebruiken in het sticht voor adellijke dames in Thorn.

Johan Schoenmakers is 82 jaar geworden.