Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (3)

Meditatie

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september uiteenlopende kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij het kunstwerk Meditatie van Niels Lous.

Meditatie is universeel. Het overstijgt alle verschillen zoals religie, land en cultuur. Het moderne leven staat vaak bloot aan boosheid, haat, angst en andere negatieve emoties die sterk de neiging hebben zich te vermeerderen en te verspreiden. Wanneer bijvoorbeeld iemand wordt bedrogen, dan begint hij iedereen om zich heen te verdenken. Dit heeft ook een effect op mensen om hem heen. Meditatie helpt mensen om deze emoties te overwinnen en in plaats daarvan een kalme, vredige geest te krijgen en een gezond en stressvrij lichaam. Bij dagelijkse beoefening wordt dit een solide gemoedstoestand. Wanneer het aantal mensen dat kalm, vredig en gezond is toeneemt, zal dit zijn weerslag vinden in een gelukkige en tevreden samenleving.

Inherent aan meditatie is dat deze uit twee spanningsvelden voortvloeit, namelijk geestelijk/innerlijke en het lichamelijk/uiterlijke, wat bepalend was voor de visualisering, die met een gevleugelde inwendige kernvorm in een uitwendige referentiekader draaiend is geconstrueerd.

Door een evenwicht te creëren via de spanningen voortvloeiend uit het onder druk zetten van materialen, ontstaat er een interactie tussen de thematiek en het materialiseren van het object. Reductie van gebezigde materie geeft een direct driedimensionale ruimtelijke tekening weer, waarvan de contouren via een mathematisch ritme de doelstelling in de ruimte continueert. De Romeinen zeiden al: De gelukkigen proberen het midden te houden. Om gelukkig te zijn moet men uitersten vermijden. (Foto: Huub Thorissen).