Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OPEN DAG OVERTREFT ALLE VERWACHTINGEN

Je eigen brandje blussen bij Blusco...

,,Ik denk dat ik een bloemenwinkel ga starten", grinnikt Eugène van Geffen. De oprichter en eigenaar van het Boxtelse opleidingscentrum voor brandpreventie Blusco werd tijdens de officiële opening en open dag overspoeld door een ware bloemenzee. Honderden mensen namen afgelopen weekend een kijkje in het pand aan de Runmolen. En kregen de kans zelf een brandje te blussen...

Tweehonderd brandweerhelmpjes. Dit aantal had Van Geffen ingeslagen voor de open dag. ,,Een souvenir voor de jonge bezoekers. Ik had geen idee hoeveel geïnteresseerden er zouden komen, maar in de ochtend was ik al door de helmpjes heen", aldus Van Geffen. Hij was verbaasd door het aantal mensen dat de open dag bezocht. ,,Ik denk dat ongeveer duizend bezoekers langs zijn geweest. Uiteindelijk moest ik zelfs nog iemand inschakelen om het parkeren in goede banen te leiden."

HENNEPKWEKERIJ

In samenwerking met het Boxtelse brandweerkorps en de politie uit Tilburg had Blusco enkele grootschalige demonstraties voorbereid. ,,Zo woedde er brand in de meterkast van een fabriek en even later stuitte de politie op een hennepkwekerij in het pand." Ook werd een brandje in een flat nagebootst waarbij de brandweer zich over het vuur ontfermde en de politie de omstanders op afstand hield. Blusco beschikt in het pand over een eigen dorp met industrie, bouw, nutsvoorzieningen, horeca en zelfs een flatgebouw met daaronder kleine schuurtjes. Hierdoor kan zo realistisch mogelijk geoefend worden. Van Geffen: ,,Mensen kregen een mooi inkijkje in wat brandpreventie inhoudt."

Het was niet alleen toekijken tijdens de open dag. Iedereen kreeg de kans zelf een brandje te blussen of te oefenen met een reanimatiepop. ,,Terwijl de kinderen hiermee zoet waren, kregen hun ouders informatie over onderdelen van brandpreventie, zoals rookmelders en brandblussers", legt Van Geffen uit. Hij is overdonderd door de drukbezochte open dag. ,,Dat dit voor herhaling vatbaar is, is wel duidelijk geworden."

FOTO ONDER: De jonge bezoekers van de open dag van Blusco waanden zich zondag voor even brandweerman. Ze kregen de kans zelf een brandje te blussen. Onder begeleiding, dat wel... (Foto: Gerard Schalkx).