Afbeelding
Foto:

Het verschil maken voor mensen

WSD denkt als partner mee met gemeenten en werkgevers over hoe zij gezamenlijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk kunnen helpen. WSD gelooft in een maatschappij waarin iedereen volwaardig en naar vermogen kan meedoen. Dit geldt ook voor mensen met een (arbeids)beperking.

De missie van WSD is het matchen, inzetten en ontwikkelen van zoveel mogelijk mensen van wie de zorgvraag valt onder de participatiewet. WSD maakt dit gemakkelijk en aantrekkelijk voor gemeenten en werkgevers. Samen creëren zij duurzame kansen en werk. Sinds 1956 doet WSD dit met succes.

WSD bemiddelt namens meer dan 2.200 mensen voor de tien gemeenten binnen het werkgebied en heeft een netwerk van ruim 700 relaties. Volgens vergelijkend onderzoek van brancheorganisatie Cedris behoort WSD bij de top tien bedrijven in de bedrijfstak. Deze score uit zich door een solide financiële basis, de uitstekende sociale prestaties en een reputatie als betrouwbare businesspartner. Ten slotte staat WSD aan de basis van veel succesvolle initiatieven waaronder Werkpartners, waaraan Luciano deelneemt.

Voor jongeren biedt WSD diverse mogelijkheden. Zo krijgen zij de mogelijkheid stage te lopen als ze nog op school zitten en sluit WSD graag aan bij het zogenaamde schoolverlatersoverleg. Daarin worden de mogelijkheden en belemmeringen van de jongere besproken met zijn docent, een klantmanager jongeren van de betreffende gemeente, de leerplichtambtenaar en eventueel een zorgverlener. WSD kan vervolgens, samen met de klantmanager, beoordelen of direct een sluitende aanpak richting werk haalbaar is. Voorwaarde is dat de jongere in staat is tot loonvormende arbeid of dit kan ontwikkelen. Jongeren die starten met werken krijgen indien nodig een trainingsprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van hun sociale redzaamheid en basis-werknemersvaardigheden.

DRIE OPTIES

Grofweg gezegd zijn er drie opties, waarbij een goede samenwerking met de gemeente belangrijk is én vooral het netwerk van de jongere essentieel is.

De eerste mogelijkheid die WSD biedt, is beschut werken. Deze werkvorm is bedoeld voor jongeren (en ook volwassenen) die veel begeleiding nodig hebben, eenvoudige werkzaamheden uitvoeren en met wie op alle fronten rekening gehouden kan worden. Het gaat hierbij meestal om mensen met een lichamelijke, psychische of licht-verstandelijke beperking. Deze jongeren zijn (nog) niet klaar voor een stap buiten deze beschutte werkplek.

De tweede mogelijkheid is het werken met andere jongeren (en volwassenen) die via de WSD werkzaam zijn, maar die fysiek buiten de beschermde WSD-omgeving werken aan taken die goed bij hun niveau passen. Deze groep werkt met een eigen leidinggevende van de WSD. Binnen het werkgebied van WSD zijn verschillende bedrijven die jongeren de mogelijkheid geven zich via deze manier verder te ontwikkelen.

Wanneer een jongere voldoende capaciteiten heeft, bestaat de mogelijkheid om te gaan werken vanuit een detacheringsplek bij een reguliere werkgever, zoals dat het geval is bij Luciano. Dit houdt in dat de jeugdige fysiek buiten de WSD werkzaam is en valt onder de leidinggevende daar. De jongeren worden op afstand begeleid door de WSD. De begeleider zorgt samen met het netwerk van de jeugdige voor de juiste randvoorwaarden en bewaakt de borging hiervan. Wanneer zich moeilijkheden voordoen, volgt er op korte termijn actie.

Tot slot heeft WSD een eigen 'academy' waar jongeren die daar klaar voor zijn en er de capaciteiten voor hebben, getraind worden in het solliciteren en het behouden van een baan. WSD werkt vanuit de visie dat duurzame oplossingen ervoor zorgen dat een jeugdige slaagt binnen het reguliere werkveld.