Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TEUN VAN DER MEIJDEN UIT GEMONDE IS MEESTERHOVENIER

Hovenier doet meer dan schoffelen...

Teun van der Meijden, eigenaar van Blommeij Groenprojecten in Gemonde, is er vorige week in geslaagd een nationale examencommissie te overtuigen van zijn kennis, passie, vakmanschap en visie op zijn vakgebied. Hij mag met collega-ondernemer Gerwin van de Pol van GroenXpert uit Wijchen als eerste in Nederland de titel meesterhovenier dragen. Van der Meijden behaalde tijdens het examen een 9,3.

De Gemondse hovenier werd samen met zijn collega uit Wijchen in kasteel Groeneveld in Baarn geïnaugureerd. De kersverse meesters kregen uit handen van de directeur Egbert Roozen van branchevereniging VHG de officiële 'meesterspeldjes' opgespeld.

In totaal hebben van de 46 inschrijvingen zes geselecteerde hoveniers verschillende examendagen bijgewoond bij de VHG in Houten. In de voorgaande maanden werden de portfolio's, presentaties en schriftelijke uitwerkingen van de praktijkopdracht al beoordeeld door een examencommissie. Een visitatie van verschillende projecten en een theoretische eindtoets maakten ook deel uit van het gehele traject. Van de in totaal 100 te behalen punten scoorde Gemondenaar Van der Meijden er maar liefst 93.

DUURZAAMHEID

In het eindrapport stond dat de eigenaar van Blommeij Groenprojecten veel ervaring heeft met de aanleg en het onderhoud van tuinen en praktisch betrokken is.

Het juryrapport meldt het volgende over Van der Meijden: ,,Hij is communicatief sterk en spreekt met veel passie over zijn vak. Hij beschikt over een vrij brede en diepe plantenkennis. De gevisiteerde projecten hebben een verhaal en liggen er heel goed en keurig onderhouden bij. Hij besteedt veel aandacht aan de bodem en de aanleg van verhardingen. De bouwkundige elementen, zoals de vijvers in zijn eigen tuin en de getoonde privétuin, zijn uitstekend uitgevoerd. Duurzaamheid komt naar voren in zijn handelen. Hij daagt zichzelf uit en wil zich continu verbeteren door zaken te onderzoeken en te blijven testen. Ook is hij actief bij het doorgeven van kennis en het opleiden van leerlingen. Van der Meijden is zeer gedreven, onderscheidend en behoort tot de top binnen dit vakgebied. Kortom, Teun van der Meijden heeft alles in huis voor de titel meesterhovenier."

HOOGSTE WAARDERING

De meesterhovenier-titel is de hoogste waardering voor het vak in Nederland. En getuigt volgens de branchevereniging niet alleen van klasse op het vakgebied, maar ook van visie en het doorvoeren van innovatie. Het doel van het examen is om het hoge niveau van de Nederlandse hoveniers te bevestigen en uit te dragen. ,,Hiermee sluiten we ook aan bij de wens van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap om excellent vakmanschap weer de aandacht te geven dat het verdient", aldus VHG-directeur Roozen.

De kersverse meesterhoveniers namen vol overgave deel aan het traject. ,,De lat lag hoog, maar ik was meteen enthousiast", reageerde Gemondenaar Van der Meijden deze week. ,,Met deze titel wil ik jongeren motiveren en laten zien dat het vak veel meer is dan schoffelen."

FOTO BOVEN: Teun van der Meijden uit Gemonde is de eerste meesterhovenier in Nederland. (Foto: Peter de Koning).


DorpsGoed

op bezoek

in Gemonde

De politieke groepering DorpsGoed, vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel, is zaterdag 8 juli op bezoek in Gemonde. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn vertegenwoordigers van de partij aanwezig rond dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg.

Mariska Sturkenboom is fractievoorzitter van DorpsGoed. ,,Met z'n allen moeten we ervoor zorgen dat ook Gemonde een prettig dorp blijft met genoeg voorzieningen om wonen, leven en werken mogelijk te maken", stelt ze.

Sturkenboom vervolgt: ,,Vanuit DorpsGoed zijn we daar bewust mee bezig geweest de afgelopen tijd. Zo zetten we ons in voor een goede bibliotheekvoorziening. En gaven continu aan dat daarvoor in Gemonde iets geregeld moet worden, namelijk bij de Sint-Lambertusschool."

Tijdens het bezoek op 8 juli willen de lokale politici zich laten informeren over actuele zaken die spelen in het kerkdorp.