Afbeelding
Foto: Judith Terlouw

TWEEMAAL VOLLE BAK BIJ HUISKAMERCONCERT 'VENDEL LIVE'

Shamona & Pete Riley Sr. ontroeren...

MARC CLEUTJENS

Met twee uitverkochte shows in de miniconcertzaal van Arjan en Judith Terlouw aan de Vendelstraat in Liempde hebben de Britse band Shamona en singer-songwriter Pete Riley Sr. zaterdagavond hun Nederlandse tournee afgesloten. Het publiek - tweemaal veertig bezoekers - genoot intens van hemels mooie liedjes en prachtige verhalen die waren doorspekt met Britse humor.

Liempde maakte een week eerder al uitgebreid kennis met de vier Liverpudlians. Pete Riley Sr. en diens zoon Pete Riley Jr., Andy O'Connor en Mathew Colfar maakten indruk met vier korte shows tijdens de derde editie van Live in Liempde. Ze schoven bovendien aan in de radiostudio van Omroep Brabant, verschenen voor de camera's van Omroep Dommelland en gaven een interview aan Brabants Centrum. Bij die gelegenheid werd uit eerbetoon aan die andere 'Fab Four' uit Liverpool een foto gemaakt op een zebrapad in Liempde. Een knipoog naar het album 'Abbey Road' van The Beatles. ,,Nederland was goed voor ons", blikte Pete Riley Sr. zaterdagavond terug. ,,We zijn overal zo hartelijk ontvangen en we hopen snel terug te keren voor een aantal nieuwe shows", vulde gitarist O'Connor van Shamona aan.

ONDER DE INDRUK

Gastheer Arjan Terlouw, die met echtgenote Judith al dertig huiskamerconcerten heeft gehouden, vertelde dat hij Pete Riley Sr. vijftien jaar geleden in New York leerde kennen. ,,Hij verzorgde het voorprogramma voor een andere artiest en ik raakte meteen onder de indruk. Toen al wist ik dat ik hem ooit wilde boeken voor een huiskamerconcert en ik ben blij dat het gelukt is"

In het kielzog van de zanger uit Liverpool kwam ook de veelbelovende band Shamona mee, waarin Riley's zoon Pete de bassist is en met jeugdvriend O'Connor liedjes schrijft. Drummer Colfar trad eerder dit jaar toe tot de band, die ook haar wortels heeft in Liverpool. Arjan: ,,Sinds Judith en ik hun eerste EP hebben, zijn we fan en wordt het plaatje grijsgedraaid."

Pete Riley Sr. trapte zaterdagavond af bij Vendel Live, zoals de huiskamerconcerten worden genoemd. Hij opende met het prachtige King of Nothing om daarna het liefdesliedje 'Broken Heart' heel intens te zingen: 'Who's gonna mend my broken heart. I wish it was you...'. Ontroerend was 'Odd Shoes', een heel klein en breekbaar liedje dat hij schreef over zijn zoon Pete. ,,Het liedje is ontstaan toen ik een foto van Pete zag. Toen hij klein was, trok hij altijd gekke kleren aan. En kaplaarzen. Daar komt de titel vandaan." Het was een van de hoogtepunten van de avond.

De muzikanten van Shamona betraden halverwege de set van Pete Riley Sr. de bühne om hem te ondersteunen bij bekende nummers als 'Shooting Stars' en 'Million Places'.

SEVEN NATION ARMY

Shamona trad na de pauze een klein uur en speelde zo'n beetje alle nummers die de jonge band nu op het repertoire heeft staan. Een nieuw liedje: 'Alabama'. ,,Het is nog niet af", grapte Pete Riley Jr. ,,Als jullie tips hebben voor de tekst of leuke akkoorden weten, horen we dat graag."

Een van de bekendste nummers van Shamona is 'Just Like You', waarvan op YouTube een prachtige videoclip te zien is. In de akoestische versie, zoals die gespeeld werd in Liempde, klonk het als een klassieker. Het publiek van Vendel Live was erover eens dat deze band uit Liverpool veel potentie heeft en een groter publiek verdient. Dat werd nog duidelijker toen 'Foreign Affairs' langskwam, een liedje over de ex-vriendin van een van de bandleden die van de ene op de andere dag besloot om niet meer van mannen maar van vrouwen te houden. Shamona verweefde akkoorden en teksten uit 'You Ain't Seen Nothing Yet' - bekend van Bachman Turner Overdrive en The Who - en bracht daarmee hulde aan twee grote bands.

Dat gebeurde ook in de toegift. Toen had Shamona alle eigen nummers al gespeeld en koos de groep voor enkele covers. Bijgestaan door Pete Riley Sr. klonk 'I've Just Seen A Face' van The Beatles en het veel nieuwere 'Seven Nation Army' van The White Stripes waarin het refrein uit 'Sweet Dreams' van The Eurythmics werd verwerkt. En zo was daar een kleine bloemlezing uit vijftig jaar popmuziek.

Het slotakkoord was het akoestisch en zonder versterking gezongen 'One Of These Days'. Wie eerder niet ontroerd was door zulke mooie liedjes, ging nu definitief voor de bijl.

FOTO BOVEN: Beeld van het optreden van Shamona & Pete Riley Sr. tijdens Vendel Live in Liempde. De vier muzikanten - op de foto ontbreekt drummer Mathew Colfar - traden tweemaal op in de 'huiskamer' van Arjan en Judith Terlouw. (Foto: Judith Terlouw).

Pete Riley Sr. maakt indruk met zijn prachtige liedjes in Liempde. (Foto: Marc Cleutjens).