Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

EERSTE AUDITIERONDE MUSICAL IN MUZIEKHUIS DRUKBEZOCHT

'Er gebeurt iets bij Jesus Christ, nu al...'

LINDA VAN DE WIEL

Boodschappen als 'Zing het eerste deel als een engeltje en het tweede deel als een soulgirl' werden klakkeloos geaccepteerd en nageleefd. Dat zorgde voor kippenvel. En een hoop lol. Zaterdag was het eindelijk zover. De eerste auditieronde van de reprise van de musical Jesus Christ in Concert was met zo'n 45 auditanten aan.

Wederom onder regie van Anke Heesbeen, die ook de eerste uitvoering regisseerde, zal er – bij voorkeur op een industriële locatie in Boxtel die enigszins is aangetast door de tand des tijds – een eigentijdse variant van Jesus Christ in Concert plaatsvinden. De eerste audities vonden zaterdag plaats in het Muziekhuis aan de Passage Riche en eind september zijn alle rollen verdeeld en beginnen de repetities. De uitvoeringen zijn op 23, 24 en 25 maart 2018.

,,Het verhaal van Jezus is en blijft zo actueel en sluit naadloos aan bij de actualiteit. De scheiding tussen arm en rijk wordt steeds groter en dit is duidelijk zichtbaar in de voorstelling, die fantastisch is. Ik kan het niet goed uitleggen: er gebeurt iets bij Jesus Christ in Concert. Nu al, tijdens de repetities", vertelde de regisseur. ,,Ik ben trouwens erg blij dat er zoveel mannen zijn die auditie doen..."

WERELDSE VOORSTELLING

Tijdens de eerste uitvoering van Jesus Christ in Concert in de voormalige Heilig Hartkerk is een stuurgroep ontstaan, bestaande uit Gerard Timmermans, Femke Lagerweij, Paul van Alphen, Louis Meister en Roeland Heesbeen. Dezelfde groep zal deze taak ook tijdens de reprise op zich nemen.

Roeland Heesbeen: ,,Twee jaar geleden werkte ik mee aan Jesus Christ in Concert in Empel en de voorstelling zorgde voor veel impact binnen de gemeenschap. Ik wilde zorgen voor dezelfde reuring in Boxtel en daarin zijn we geslaagd. Ik hoop deze keer op een vergelijkbaar effect. Wel wordt de voorstelling aangepast en geactualiseerd. Zo wordt er niet meer gespeeld in gewaden maar in meer eigentijdse kleding. Ook zijn we op zoek naar een andere – industriële – locatie." Regisseur Anke Heesbeen vulde aan: ,,De voorstelling mag minder christelijk worden en daarmee wereldser zijn."

NIEUWE INSTEEK

Maar eerst waren er dus de audities. Er werd gestart met een klassikaal gedeelte waarin de auditanten als groep zongen en acteerden. Daarna was het tijd voor de individuele audities voor een driekoppige jury bestaande uit Roeland Heesbeen, Anke Heesbeen en muzikaal leider Dave Hanhart.

Opvallend was dat bijna alle deelnemers ook in de vorige editie van Jesus Christ in Concert gespeeld hadden. Gerrit Stubbe was één van hen: ,,Tijdens de vorige uitvoering speelde ik Pontius Pilatus. Ik heb me opgegeven omdat ik erg nieuwsgierig ben naar de nieuwe insteek. En om daarachter te komen, moet je meedoen. Voor welke rol ik ga? Ik ga voor het hoogst haalbare: Jezus. Maar ik vind het vooral leuk om mee te doen."

Ook de negenjarige Lisa en tienjarige Hanna deden vorig jaar al mee, evenals de moeder van Hanna. Hun doel? ,,Dichter bij Jezus en Maria staan tijdens de voorstellingen, dus geen 'volk' (figurant – red.) meer spelen." Moeder Mirella van Lier: ,,Het was zo'n bijzondere ervaring de vorige keer. De meiden wilden absoluut weer meedoen en ik eerlijk gezegd ook."

Hetzelfde geldt voor Mariëlle Geelen die samen met twee andere vrouwen de rol van Simon speelde. ,,Het was toen zo geweldig en omdat er nu gekozen is voor een andere opzet, doe ik graag weer mee. Ik vind het een uitdaging om de nieuwe aanpak mee vorm te geven. En de rol van Herodus lijkt me erg leuk om te spelen."

Maar eerst moesten de zangers en acteurs de spannende auditie zien door te komen…

FOTO BOVEN: Voor het oog van Roeland Heesbeen (links), Anke Heesbeen en Dave Hanhart deden ruim veertig zangers en acteurs mee aan de eerste auditie voor Jesus Christ in Concert 2018. Velen waren ook betrokken bij de eerste uitvoering in 2016. Toen werden vier voorstellingen opgevoerd in de voormalige Heilig Hartkerk. (Foto: Gerard Schalkx).

Ook Lisa en Hanna meldden zich zaterdag voor de eerste auditie van Jesus Christ in Concert. Het tweetal was er vorig jaar ook bij en opteert opnieuw voor een rol in de musical. (Foto: Gerard Schalkx).