Zicht op de binnentuin van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Op deze plek wil de gemeente Boxtel dertig parkeerplaatsen realiseren. Via een doorsteek wordt de Markt weer bereikbaar. (Foto: Marc Cleutjens).
Zicht op de binnentuin van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Op deze plek wil de gemeente Boxtel dertig parkeerplaatsen realiseren. Via een doorsteek wordt de Markt weer bereikbaar. (Foto: Marc Cleutjens). Foto:

NIEUWE DOORGANG TUSSEN BINNENTERREIN EN MARKT

30 parkeerplaatsen bij gemeentehuis

Het binnenterrein naast het gemeentehuis van Boxtel gaat plaats bieden aan dertig parkeerplaatsen. Ook komen er drie laadpalen waar in totaal zes elektrische auto's opgeladen kunnen worden; de plaatselijke firma Ecotap gaat deze aanleggen. De parkeerplaatsen vervangen de plekken die verdwijnen na de herinrichting van de Markt.

In samenspraak met ondernemers is besloten om vanuit het binnenterrein een doorgang te creƫren naar het centrumgebied. Hiervoor maakt de toiletgroep op de begane grond van het gemeentehuis plaats voor deze doorgang. Er vindt nog overleg plaats of deze doorgang ook buiten winkelopeningstijden opengesteld wordt. Het binnenterrein wordt eenrichtingsverkeer en zal bereikbaar zijn vanaf de Dr. Van Helvoortstraat, de uitrit komt aan de Rechterstraat. Na de zomer wordt een aannemer geselecteerd. Het streven is om de herinrichting van de Markt in het vierde kwartaal van 2017 te realiseren.

In het centrum geldt nu een parkeerproef met een blauwe zone, die twee jaar duurt. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de proef te beginnen bij de start van de herinrichting van de Markt. Op verzoek van de raad, inwoners en ondernemers is deze proef naar voren gehaald. Parkeren op het binnenterrein valt om deze reden buiten de reeds gestarte proef.

Enkele bomen moeten door de aanleg van de parkeerplaatsen gerooid worden. Hiervoor worden echter nieuwe bomen aangeplant. Een aantal bomen wordt herplant nabij de gemeentevijver.