De kunstexpositie Nu van de brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum in bibliotheek De Meierij werd vrijdagavond onder grote publieke belangstelling geopend. (Foto: Gerard Schalkx).
De kunstexpositie Nu van de brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum in bibliotheek De Meierij werd vrijdagavond onder grote publieke belangstelling geopend. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

CULTUURLEERLINGEN JRL MAKEN INDRUK MET KUNSTTENTOONSTELLING 'NU'

Van Jeff Koons' hondje tot frikadel van klei

MARC CLEUTJENS

Een hele kleine Eiffeltoren met een fel knipperend lampje in de top. Het was een van de bijna honderd kunstwerken die eerstejaars leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum vrijdagavond onder grote publieke belangstelling presenteerden in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. De creatie was van Maud Hazenberg, opgedragen aan haar beste vriendin Jeannette die Franse roots heeft en laatst nog in Parijs was. Het was een van de vele interpretaties van het woord 'nu'.

Nu. Dat was het thema van een zes weken durend kunstproject dat onder regie van de docenten Paulien van de Mortel, Henriƫtte Molenaar en Robin Moonen aan de brugklassers werd voorgeschoteld. Aan de hand van een krantenbericht, een actuele gebeurtenis, een tweet of een boodschap op Facebook gingen de leerlingen aan de slag. ,,De variatie is enorm", glunderde Molenaar. ,,Loop rond en ontdek twee- en driedimensionaal werk, animaties, mode, fotografie en zelfs een wandelend kunstwerk."

Volgens de docent is de variatie verbluffend. ,,De expositie Nu is echt heel bijzonder. Je wordt heen en weer geslingerd tussen werken die lijken te verwijzen naar Salvador Dali en soms naar het absurdisme van Monty Python. En opeens stuit je op een remake van het hondje van Jeff Koons, dan weer zie je een frikadel van klei."

Volgens docent Van de Mortel is met veel bevlogenheid aan de kunstwerken gewerkt. ,,Vanaf het eerste moment zie je dat de leerlingen bereid zijn iets moois te maken. Ze bedenken een plan, maken schetsen en gaan aan de slag. Je ziet dat ze eigenlijk helemaal niet zo'n moeite hebben met zo'n vrije opdracht. Sterker nog, de resultaten vind ik verbluffend goed, zeker als je ook hoort welk verhaal er achter de kunstwerken schuilt."

KLEURRIJK

Niet alleen de docenten beoordeelden alle creaties. Om tot een heuse prijsuitreiking te komen, werden drie juryleden aangewezen die vrijdagavond alle werkstukken moesten beoordelen. Kleurrijk uitgedost maakten vijfdejaars vwo-leerling Susan Vermeer en de vierdejaars havo-scholieren Fleur van den Oetelaar en Annelie Gottlieb een rondgang door de leeszaal. ,,We letten op kleur, verzorging en de uitwerking van het idee", lichtte Susan toe. ,,Ik ben van de kleuren", grinnikte ze, verwijzend naar haar gele en blauwe schmink en haar rokje dat alle kleuren van de regenboog bevatte.

In het middelpunt van de leeszaal werden na een schouw van ruim dertig minuten de namen van de drie prijswinnaars bekendgemaakt. Daarbij beloonde de driekoppige jury drie creaties: een tweedimensionaal werk, een driedimensionaal werk en het beste idee. Femke van der Steen, die niet aanwezig was, werd verrast met een prijs voor het beste idee. Ilse Sterke won met een klein, maar bijzonder kleinood: een beeldje van twee elkaar omarmende mensen met daarbij het woord 'respect'.

BODYPAINT

Anna Michels won de prijs voor beste tweedimensionaal werk met een serie schitterende foto's waarop ze zelf figureerde. ,,Ik heb er uren aan gewerkt", vertelde Anna. Op de hemelsblauwe foto's staan zelfportretten waarop niet alleen de achtergrond maar ook Anna zelf helemaal blauw is. Twee foto's sieren de muren van de bibliotheek, de anderen zijn te zien in een werkmap. ,,Met bodypaint heb ik mezelf blauw geschilderd en vervolgens witte stippeltjes op mijn huid aangebracht." Het resultaat is verbluffend. ,,Deze werken zouden ook in een eindexamenklas niet misstaan", zei docent Van de Mortel trots.

Collega Molenaar bekende overigens na afloop 'een beetje buikpijn' te hebben van de prijsuitreiking. ,,Eigenlijk vinden we als leerkrachten dat iedereen heeft gewonnen en we niet slechts drie winnaars in de schijnwerpers moeten zetten." Ter plekke besloten de docenten daarom dat de toekenning van prijzen volgend jaar niet meer zal plaatsvinden. ,,Omdat er bijna honderd schitterende werken zijn, die allemaal gezien mogen worden in een echte expositie in de bibliotheek."

De tentoonstelling Nu is nog de hele week tijdens openingsuren te zien in de leeszaal van bibliotheek De Meierij aan de Burgakker 4 in Boxtel.