BETERE RAPPORTCIJFERS VOOR GEMEENTE

Cliënten beter tevreden over Wmo-aanpak Boxtel

De meeste cliënten die gebruik maken van onderdelen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Boxtel zijn tevreden over de dienstverlening. Dat blijkt uit een enquête die onder cliënten is gehouden. Op alle fronten scoort de gemeente beter en dat stemt wethouder Eric van den Broek tevreden.

De gemeente vindt het volgens Van den Broek belangrijk om te weten wat de ervaringen zijn van cliënten die Wmo-ondersteuning ontvangen. Daarom is er sinds 2016 een jaarlijks onderzoek. Via de Wmo kunnen inwoners bijvoorbeeld huishoudelijke hulp krijgen of begeleiding en dagbesteding.

De onderzoeksvragen gingen over de thema's: maatwerk, kwaliteit, snelheid, de plekken waar zij terecht kunnen met vragen en de mate waarin rekening wordt gehouden met wensen en behoeften. ,,Cliënten zijn op alle onderdelen in meerderheid tevreden", aldus de wethouder.

De vragenlijst is aan achthonderd Wmo-cliënten gestuurd. Daarvan stuurden 344 personen de vragenlijst retour, een respons van 43 procent. Vorig jaar was de respons 40 procent. ,,Deze Wmo-enquête is een belangrijk meetinstrument voor de gemeente om de ondersteuning op maat verder te ontwikkelen", stelt Van den Broek. ,,De enquête biedt handvatten om acties ter verbetering van de ondersteuning voort te zetten en het liefst in samenwerking met de cliënten zelf, hun netwerk én professionals passende ondersteuning te bieden."

VERBETERPUNTEN

In voorgaande jaren lagen verbeterpunten uit het cliënttevredenheidsonderzoek voor Boxtel op het beter bekend maken van de onafhankelijke cliëntondersteuning en de ondersteuning op het gebied van huishoudelijke hulp. ,,Met name op die gebieden hebben we het afgelopen jaar nog eens extra de nadruk gelegd", geeft de wethouder aan.

Hij vervolgt: ,,De cliëntondersteuners hebben we op allerlei manieren meer bekendheid gegeven, onder meer via de cliëntdagen en via de aan alle cliënten verspreide Weetjeswaaier. En voor de huishoudelijke hulp hebben we een geheel nieuwe en ruimhartiger regeling ingevoerd. Goed om te zien dat die extra acties zich nu ook vertalen in meer cliënttevredenheid."

CLIËNTONDERSTEUNER

Uit de enquête blijkt onder meer dat 85 procent van de Wmo-cliënten tevreden is over de kwaliteit van de ondersteuning. Dat was in 2018 nog 82 procent. 83 procent vindt dat de ondersteuning aansluit bij de hulpvraag; hetzelfde percentage van de ondervraagden is bekend met waar men terecht kan als er een hulpvraag is. Het meest opvallend is dat beduidend meer Wmo-cliënten tevreden zijn over de snelheid waarmee de gemeente reageert. Dat was in 2016 nog 73 procent, nu staat het percentage op 80.

Een verbeterpunt lijkt de bekendheid van de onafhankelijk cliëntondersteuner. De bekendheid is gestegen van 38 naar 46 procent, maar dat betekent ook dat minder dan de helft van de Wmo-gebruikers weet heeft van de aanwezigheid van zo'n ondersteuner. De gemeente krijgt twee rapportcijfers: een 7,4 voor de manier waarop hulpvragen worden opgepakt en een 7,6 voor de kwaliteit van de ondersteuning.


Ierse sessie

Bed & breakfast In Den Boogert aan Oude Boomgaard 3 houdt zondag 16 juli een Ierse sessie. Er zijn dan Ierse klanken te horen uit onder meer de tinwhistle, de bodhran, de trekzak en de viool. De middag duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur. Meer informatie: www.iersesessie.nl.