Koen de Kort maakt een selfie met ploeggenoot Alberto Contador. Beide renners van Trek-Segafredo staan op het podium in Düsseldorf, waar vrijdag de ploegenpresentatie van de Tour de France plaatsvond. (Foto: Twitter/Koen de Kort).
Koen de Kort maakt een selfie met ploeggenoot Alberto Contador. Beide renners van Trek-Segafredo staan op het podium in Düsseldorf, waar vrijdag de ploegenpresentatie van de Tour de France plaatsvond. (Foto: Twitter/Koen de Kort). Foto: Koen de Kort

• LIEMPDENAAR RIJDT VOOR DEGENKOLB EN CONTADOR • CHAOS TROEF IN TOUR DE FRANCE

Koen de Kort nog zonder kleerscheuren

MARC CLEUTJENS

De Tour de France is begonnen en Koen de Kort maakt voor de zesde keer in zijn carrière deel uit van het peloton. De Liempdenaar rijdt voor Trek-Segafredo en koerst in dienst van maatje John Degenkolb, die dinsdag tijdens een valpartij in de sprint hard tegen het asfalt smakte. De Kort ondersteunde ook klassementsrenner Alberto Contador en voorkwam met zijn ploeg dat de Spanjaard te veel tijdverlies opliep.

De chaotische sprint waarin Mark Cavendish in de hekken reed en Peter Sagan uit de koers werd genomen, was hét allesbepalende moment van de eerste Tourweek. Ook De Korts teamgenoot Degenkolb was bij de valpartij betrokken en raakte gekwetst aan de vinger die hem vorig jaar al zoveel last bezorgde. De Duitser was toen met zijn ploeg betrokken bij een aanrijding en moest even vrezen voor amputatie. Degenkolb kon woensdag ondanks enige fysieke malheur van start gaan en mikt nog op enkele etappezeges.

De Tour de France startte zaterdag in een kletsnat Düsseldorf met de proloog waarin De Kort de 71e tijd klokte en 42 seconden toegaf op de eerste gele truidrager van 2017: Sky-renner Geraint Thomas. Trek-kopman Contador verloor veel tijd ten opzichte van concurrent en topfavoriet Chris Froome.

NERVEUZE ETAPPE

In de etappe naar Luik slaagde De Kort er zondag met zijn ploeg in om de Spanjaard heelhuids naar de finish te brengen. Meerdere valpartijen op het natte asfalt bepaalden het beeld van de koers; de renners van Trek-Segrafredo bleven overeind. In de massasprint werd De Kort 69e, met Contador in het wiel. De zege was voor oud-ploegmaat Marcel Kittel, die rijdt voor Quick-Step. ,,Het was een nerveuze etappe, af en toe wat chaotisch maar we zijn de etappe zonder kleerscheuren doorgekomen", blikte De Kort terug.

Maandag reed het peloton Frankrijk binnen en was er nabij finishplaats Longwy een venijnige slotklim. Omdat in een sprint bergop het peloton doorgaans aan flarden wordt gereden, was het voor De Kort ook nu zaak Contador voorin te hebben en geen tijdverlies op te lopen. Dat lukte prima. De Liempdenaar kwam als 107e over de meet op 1 minuut en 49 seconden van etappewinnaar Sagan.

Chaos troef. Zo kan de eindfase van de etappe naar Vittel woensdag omschreven worden. De Franse kampioen Arnaud Demare won, maar alle schijnwerpers waren gericht op de clash tussen Cavendish en Sagan. Eerstgenoemde smakte tegen de hekken en raakte geblesseerd, de Slowaak werd door de jury bestraft en uit de wedstrijd genomen vanwege duwen. De Kort bekommerde zich om Degenkolb, die over Cavendish was heengereden en ook hard was gevallen. Twee minuten na winnaar Demare, kwam de Liempdenaar met de gekwetste Duitser over de eindstreep. Even bestond de vrees dat Degenkolb zou moeten opgeven, maar 's avonds berichtte Trek-Segafredo dat er geen ernstig letsel was.

Degenkolb eindigde woensdag mede vanwege pijnklachten op achterstand van etappewinnaar Fabio Aru. Dat deed ook De Kort, die als 166e binnenkwam op bijna twaalf minuten van de Italiaan. Contador verloor enige tijd op gele truidrager Chris Froome, maar is nog niet uitgeschakeld...

FOTO RECHTS: Koen de Kort en Alberto Contador bij de bus van Trek-Segafredo. (Foto: Twitter/Koen de Kort).

Afbeelding