Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TECHNASIUMLEERLINGEN JRL MAKEN AMBITIEUZE LICHTPLANNEN

Markt vol stralende amsterdammertjes

PÅL JANSEN

Lantaarnpalen die in de grond geschoven kunnen worden. Lichten die met rijdende auto's meebewegen. Een net van lampjes gespannen op een aantal meters hoogte. Het zijn enkele ideeën voor de Boxtelse Markt, die in 2018 op de schop gaat, die tweedejaars Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) vorige week presenteerden aan de wethouders Eric van den Broek en Herman van Wanrooij.

Nerveus friemelde Denise Mollink aan het miniatuurlantaarnpaaltje waar een soort computerplatform op zit aangesloten waarmee de apparatuur wordt aangestuurd; een Arduino UNO. Nog even en dan moet ze samen met haar groepje bestaande uit Julius de Rooij, Tobias van Doremalen en Sjoerd Hendriksen een presentatie geven. ,,Hij doet het!", zegt Denise opgelucht als het lampje aangaat.

Het viertal is een van de groepjes tweede-


jaars leerlingen van het JRL om in de raadzaal een presentatie te komen geven over de verlichting van de Boxtelse Markt. Het ingenieursbureau Nobralux gaf hen de opdracht dat de verlichting onder meer veilig voor verkeer, energiezuinig en sfeervol moet zijn.

IDEEËN

Tal van ideeën passeerden de revue. Zo had het groepje van Denise een slimme lantaarnpaal bedacht die met voertuigen 'mee bewoog': in de verlichting zit een bewegingssensor waardoor de lamp aangaat als een voertuig passeert en dempt als deze voorbij is. Daarnaast konden de lampen van kleur veranderen en werden deze langs de restaurants gedempt. ,,Pas tegen sluitingstijd branden ze feller, zodat iedereen vanuit de horeca veilig naar z'n fiets of auto kan", lichtte Denise toe.

Ieder groepje had wel elementen in het concept zitten dat de wethouders aansprak. Van den Broek was met name te spreken over de stralende amsterdammertjes die lichtdoorlatend werden ontworpen met led-verlichting binnenin. ,,Het is een mooi idee om in de toekomst de ruimte tussen de fontein en de parkeerplaatsen te markeren", aldus de wethouder.

Maar ook de gespannen lichtkabels over de Markt was een mooi idee dat te berde werd gebracht. ,,Wij waren heel blij met het ontwerp", vertelde Sylvana van der Burgt. ,,We verwachtten nooit dat we dit voor de gemeente mochten presenteren."

De zes groepjes werden gekozen uit twintig groepjes van het JRL. Belangrijk bleek uiteindelijk de uitvoerbaarheid en presentatie de ideeën. Zo vestigden Tom van Osch, Tim van Bavel, Thomas Verhulst en Lucas Kruk de aandacht op zich door actief hun idee van grote lichtpalen en kleine lampjes die de bomen verlichten aan de wethouders te verkopen. ,,Het is goedkoop om uit te voeren", klonk het tijdens de presentatie.

De presentaties bleken uiteindelijk voor de wethouders een ideale manier om ideeën voor de Boxtelse Markt op te doen. ,,We kunnen hier zeker ons voordeel uit halen", aldus wethouder Van den Broek.

FOTO GROOT: Denise Mollink zou de slimme verkeersverlichting op tijd klaar hebben voor de presentatie aan de wethouders. (Foto: Peter de Koning).

De verlichting op de Boxtelse Markt stond centraal in de plannen van de Technasium-leerlingen van het JRL. (Foto: Peter de Koning).