Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gewaardeerd om zijn mogelijkheden

Luciano Dielemans is een vlotte jongen van achttien jaar oud. Hij houdt van een geintje en van chillen met zijn vrienden. Sinds twee maanden werkt hij dankzij de afdeling Werkpartners van de WSD bij Distrifresh, een logistiek dienstverlenend bedrijf in Boxtel dat zich heeft gespecialiseerd in het vervoer en de 'handling' van producten die altijd gekoeld of diepgevroren moeten zijn.

,,Ik verveel me altijd erg snel, maar hier heb ik het goed naar mijn zin. Op school heb ik me nooit op mijn plek gevoeld", vertelt Luciano. ,,Ik heb op verschillende scholen gezeten voordat ik uiteindelijk terecht kwam op De Zwengel, een school voor cluster IV onderwijs in Vught. Maar het leren lukte me niet. Ik ben bij GGZ Herlaarhof in behandeling geweest omdat ik soms het overzicht kwijt raak en me dan erg druk kan maken."

Toen Luciano niet meer leerplichtig was, wilde hij dan ook zo snel mogelijk gaan werken. Via de gemeente werd Luciano doorverwezen naar de WSD en kwam hij terecht bij Werkpartners. Deze afdeling bemiddelt voor deelnemers zoveel mogelijk in werk waar hun loonwaarde maximaal wordt benut. Dat realiseert Werkpartners door hen te detacheren naar reguliere werkgevers. Als dat (nog) niet mogelijk is, zet Werkpartners hen in via de infrastructuur van WSD. De afdeling biedt de deelnemers een privaatrechtelijke arbeidsovereenkomst. Uitgangspunt is dat het geboden werk aansluit bij de mogelijkheden van de deelnemer.

IETS ANDERS

,,Ik begon bij de afdeling 'groen', maar dat paste absoluut niet bij me. Ik verveelde me er al snel en zag het nut van het werk niet in. Toch lukte het me vaak aanwezig te zijn én veelal op tijd te komen, ondanks dat ik het niet naar mijn zin had op het werk. Daarom vond mijn begeleider Tracy Salcedo van de WSD het goed dat ik zelf iets anders ging zoeken. Ik heb toen geregeld dat ik bij Distrifresh kon beginnen", vertelt Luciano glunderend. ,,Mijn vader werkt bij Distrifresh als chauffeur en deze ingang heeft me geholpen. Er was een vacature die uitstond bij een uitzendbureau maar omdat ik extra begeleiding nodig heb, is die naar Werkpartners gegaan en mocht ik gaan beginnen. Daar heb ik geluk mee gehad."

Sinds twee maanden werkt Luciano bij Distrifresh en het bevalt hem goed. ,,Ik werk veertig uur per week en de dagen vliegen voorbij. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn werk en het is stukken beter dan thuiszitten. Ook kan ik het goed vinden met mijn collega's."

Afwisseling blijkt belangrijk voor Luciano en deze krijgt hij dan ook voldoende. Hij laadt en lost vrachtwagens, controleert ladingen en doet een stukje administratie. Binnenkort gaat hij starten met een cursus vorkheftruck rijden. ,,Bij Distrifresh willen ze echt in mij investeren. Ze zien dat ik mogelijkheden heb."

Om zijn mogelijkheden wordt Luciano ook gewaardeerd. Zijn werkbegeleider Johan van Osch omschrijft hem als betrouwbaar, leergierig en ambitieus. Daar ligt ook meteen zijn uitdaging. ,,Ik wil het heel graag goed doen. Als er bijvoorbeeld een pallet met producten binnenkomt, wil ik graag dat deze nog voor het einde van de werkdag verwerkt is. Ik leg mezelf dan druk op en raak het overzicht kwijt."

VRACHTWAGENCHAUFFEUR

Luciano krijgt af en toe wat extra ruimte. Wanneer het hem even te veel is, mag hij een rondje gaan lopen of een bak koffie gaan drinken. Een ander verschil ten opzichte van zijn collega's is dat hij een zogenaamde beheersconsulent ofwel jobcoach heeft. Zij begeleidt medewerkers die gedetacheerd werken bij een bedrijf als Distrifresh en is tevens contactpersoon voor dit bedrijf. Wanneer zich moeilijkheden voordoen, komt de beheersconsulent langs. Ook wanneer het goed gaat, komt ze periodiek kijken hoe het gaat.

Luciano is blij met de kans die hij nu krijgt en wil graag verder groeien bij zijn werkgever. ,,Ik wil graag een veiligheidscertificaat gaan halen. Dan ken ik de veiligheidseisen en kan ik inschatten of een situatie ook betrouwbaar is. Ik wil kijken hoever ik kan groeien bij Distrifresh. Wat ik uiteindelijk wil? Vrachtwagenchauffeur worden, net als mijn vader. Dat is mijn droom."