Afbeelding
Foto:

Prachtig initiatief

Eén van de mooiste bewonersinitiatieven van afgelopen jaar was de opening van De Huiskamer op Hoogheem.

De Huurders Vereniging Hoogheem sprak bij woonstichting Sint-Joseph de wens uit om een ontmoetingsplek te creëren. De huiskamer is inmiddels een daverend succes met enkele honderden bezoekers per maand.

De huurdersvereniging van Hoogheem zet zich al meer dan 25 jaar in voor de leefbaarheid in de flats. Mede dankzij deze organisatie zijn er al veel verbeteringen aangebracht en mooie initiatieven en samenwerkingsvormen ontstaan. Zoals de moestuin en het project Hoogheemhulp.

Steeds vaker bereikten de Huurders Vereniging Hoogheem en Sint-Joseph verhalen over eenzaamheid. Een lastig thema om bespreekbaar te maken. De huurdersvereniging organiseerde regelmatig koffieochtenden in de koepel van flat 7. Die werden goed bezocht, maar de ruimte was te beperkt. Na een gezamenlijk werkbezoek aan een succesvol huiskamerproject in Den Bosch, kwam iedereen met inspiratie en enthousiasme terug. 'Dat willen we ook', riepen de bewoners. 'Kom maar met een voorstel', was de reactie van Sint-Joseph. En dat gebeurde.

VAN EN VOOR BEWONERS

Met ondersteuning van ContourdeTwern en Sint-Joseph kwam de vereniging tot een goed plan. En uiteindelijk tot realisatie. Het grootste deel deden de leden van de Huuders Vereniging Hoogheem helemaal zelf. Het is echt een initiatief van bewoners, vóór bewoners.

Een mooi voorbeeld waarin bewoners zelf met een initiatief komen om de leefbaarheid in de eigen buurt te verbeteren. Het versterkt ook het sociale netwerk van mensen. En het initiatief enthousiasmeert de omgeving zich in te zetten voor elkaar!

EIGEN ONTMOETINGSPLEK

Inmiddels is Hoogheem 448 een prachtige ontmoetingsplek voor bewoners van Hoogheem. Vooral voor senioren. Een ruimte voor allerlei activiteiten met een educatief, ontspannend of informatief karakter. Het enorme aantal bezoekers per maand bevestigt de behoefte aan deze plek.

OOK EEN INITIATIEF?

De Huiskamer is een mooi voorbeeld van hoe Sint-Joseph bewoners stimuleert om met eigen initiatieven te komen. Op die manier betrekt de woonstichting bewoners bij hun woonomgeving en worden huurders ook medeverantwoordelijk. Door bewoners te inspireren, te stimuleren en te faciliteren. Huurder van Sint-Joseph en ook een idee voor een mooi initiatief? Meld deze aan via communicatie@sintjoseph.nl of loop gewoon eens binnen.

Afbeelding