Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Fatma?

Fatma was in 2012 acht jaar oud toen ze vanuit Turkije emigreerde naar Nederland. Ze sprak geen woord Nederlands. Inmiddels spreekt ze de Nederlandse taal fout- en accentloos én neemt ze deel aan het 'Meesterlijk leren'. Dit is een programma voor plusleerlingen dat is ontwikkeld door de school waarop zij zit: de Prinses Amaliaschool.

Fatma, hoe was het om vanuit Turkije naar Nederland te komen? ,,Ik moest in het begin heel erg wennen. Ik begreep en sprak de taal niet en ik verdwaalde op school en in de buurt. Ik miste mijn oude school en vriendinnen. Gelukkig ontmoette ik op school al snel nieuwe kinderen en hebben de jongens en meiden uit mijn klas me erg geholpen met wennen."

Hoe kan het dat je zo snel Nederlands hebt leren begrijpen en spreken? ,,Ik kreeg een paar keer per week individuele training. Dit heet 'NT2-training': Nederlands Tweede Taal training. Ook thuis oefende ik veel. We spreken thuis trouwens ook Nederlands. Op deze manier leert mijn moeder de taal ook steeds beter."

Wat is 'Meesterlijk leren' eigenlijk? ,,Meesterlijk leren is bedoeld voor de kinderen die uitleg snel begrijpen. Terwijl sommige kinderen de uitleg nog eens krijgen, verzin ik met de anderen die meedoen aan 'Meesterlijk leren' opdrachten waarvan je het antwoord niet mag opzoeken op internet maar zelf moet onderzoeken. Dit is altijd in de klas en ze moeten ook gaan over onderwerpen die op dat moment behandeld worden. Per thema maken we een werkboek. Dit gaan de kinderen die volgend jaar in groep 8 zitten, zelf gebruiken. Ik vind het heel leuk en leer er veel van."

Weet je al wat je later wilt worden? ,,Ik denk psychiater. Maar volgend jaar ga ik eerst maar eens op het Jacob-Roelandslyceum beginnen. Daar ga ik vwo doen."

En heb je nog een boodschap voor de lezers? ,,Ja die heb ik. Zorg dat je altijd doorzet en hoop houdt. Dan komt alles goed."

FOTO LINKS: Fatma is een van de plusleerlingen van de Prinses Amaliaschool in Boxtel en gaat volgend schooljaar naar het vwo. (Foto: Peter de Koning).