Afbeelding
Foto:

VREEDZAME ACTIE VOOR DE POORTEN VAN SLACHTERIJ

Op de barricade voor varkens VION

,,Daar komt er weer één..." Iedere vrachtwagenchauffeur die varkens vervoerde en gisterochtend het terrein van slachterij VION aan de Boseind in Boxtel opdraaide, werd door een groepje mensen gevraagd een minuutje te wachten. Zo konden de dierenliefhebbers de varkens kort nog wat aandacht en liefde meegeven. De vreedzame actie Boxtel Pig Save bracht mensen uit alle contreien naar deze gemeente bracht.

Zodra duidelijk werd dat een chauffeur gehoor gaf aan de actie, stormden de actievoerders op de truck af met plastic flesjes. De varkens kwamen nieuwsgierig naar de openingen toe en dronken gretig van het water en lieten zich aaien. ,,We zijn hier op de eerste plaats voor de dieren", aldus woordvoerster Maria Tien-Du Toit. ,,We willen de varkens laten zien dat er wel degelijk aandacht voor ze is en ze liefde en aandacht meegeven. Daarnaast maken we foto's en filmpjes om mensen bewust te maken dat de varkens geen fijn leven hebben gehad. Ik hoop dat mensen uiteindelijk veel minder vlees gaan eten. De vraag naar vlees is de oorzaak dat bij VION wekelijks tienduizenden varkens worden geslacht."

Het is de derde keer in vier maanden dat Boxtel Pigs Save wordt georganiseerd voor de ingang van VION. Mensen worden via sociale media op de hoogte gebracht van de datum en locatie en zijn vrij om te komen. Tien-Du Toit (39) staat aan het roer van de vreedzame demonstratie die onder de Nederlandse tak van de Save Movement valt. Deze groepering maakt deel uit van een wereldwijd netwerk die liefdevol activisme en veganisme promoot en tegen dierenleed is.

Waar de eerste actie in maart twintig demonstranten trok, kwamen er in mei ruim dertig. ,,En nu is de groep opnieuw groter", zei Tien-Du Toit trots. ,,Bovendien zie ik elke keer weer nieuwe gezichten. Mensen komen overal vandaan: van Eindhoven tot Rotterdam."

De eerste acties leverden weinig problemen op, maar gisterochtend belde VION toch de politie. ,,De directeur is niet zo blij met ons", zei Tien-Du Toit met een glimlach. ,,Maar we hebben een vergunning, staan buiten de poort en zijn tegen alle vormen van geweld. De agenten waren al snel weer weg." De woordvoerster hoorde ook dat chauffeurs zijn opgeroepen niet te stoppen voor de poort. ,,Dat vind ik flauw. Gelukkig zijn er chauffeurs die wél gehoor geven aan onze actie."

The Save Movement is van plan maandelijks te demonstreren bij VION. (Foto: Annelieke van der Linden).

Op pagina 6: 'Ons doel: mensen bewust maken van dierenleed'.