Afbeelding
Foto:

BANENAVOND OP 4 JULI BIJ VAN DER VELDEN AAN SCHOUWROOIJ

De wondere wereld van rioolrenovatie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Van de vijfhonderd werknemers die Van der Velden Rioleringsbeheer telt, houden zestien mensen zich bezig met een bijzonder onderdeel: rioolrenovatie zonder hak- of breekwerk én met behulp van high-tech apparatuur. De afdeling Rioolrenovatietechnieken is naarstig op zoek naar vakmannen. Wie van afwisseling, vrijheid en een uitdaging houdt, doet er goed aan een bezoekje te brengen aan de banenavond op dinsdag 4 juli aan de Schouwrooij 4 in Boxtel.

,,Het riool is niet sexy en heeft vaak een negatieve associatie", stelt Ruud van Loon, Business Unit Manager bij Van der Velden Rioolrenovatietechnieken. ,,Terwijl het riool de grootste medische vondst is sinds het bestaan van de mensheid. 'Onmisbaar, onzichtbaar' is onze slogan en die klopt helemaal. Iedereen maakt gebruik van het toilet en de douche, maar besteedt geen aandacht aan het leidingenstelsel dat hier aan vastzit. Aan ons de uitdaging om mensen tóch te prikkelen om bij ons te komen werken. En dat begint met uitleg te geven over wat we doen."

Waar mensen vaak denken dat werken in de rioolbranche betekent dat je tot je middel in de viezigheid staat, is dat bij Van der Velden Rioolrenovatietechnieken totaal niet aan de orde. Het bedrijf werkt met de techniek waarbij met behulp van de componenten hars en harder een nieuwe leiding in een bestaande buis wordt aangebracht. Zowel bij volledige vervanging als kleine reparaties wordt deze techniek gebruikt, waardoor de oude leidingen niet worden weggehaald en er geen breekwerk hoeft plaats te vinden. ,,De nieuwe leiding neemt de functie over van de gietijzeren of pvc-buis. Vooraf wordt met een camera bekeken wat er moet gebeuren", aldus Monique van Erven, verantwoordelijk voor de organisatie van de banenavond. DAF, McDonald's, Heineken, ziekenhuizen, woonstichting Sint-Joseph, Bosch Rexroth: ze behoren allemaal tot de klantenkring van Van der Velden Rioolrenovatietechnieken.

SPEEDDATEN

Er is geen speciale vooropleiding voor dit werk, aldus Van Loon en Van Erven. Mensen die bij Van der Velden worden aangenomen, worden intern opgeleid. ,,Om rioolrenovatie bekender te maken onder mensen én te laten zien dat het anders is dan de meesten denken, organiseren we voor het eerst een banenavond." Iedereen is welkom; al mikt Van der Velden Rioolrenovatietechnieken op mensen tussen de 18 en 45 jaar. Vanaf 18.30 uur worden bezoekers ontvangen in het pand aan de Schouwrooij en wordt met behulp van demonstraties uitleg gegeven over het bedrijf. ,,Daarna krijgen mensen de optie om te speeddaten met medewerkers van het bedrijf en kunnen mensen hun contactgegevens en cv achterlaten", vertelt Van Erven. ,,We willen mensen laten zien dat het een wondere wereld is, de wereld van de rioolrenovatie, voegt Van Loon toe. ,,Geen dag is hetzelfde."

Mensen die de banenavond willen bezoeken, wordt gevraagd zich aan te melden via www.vandervelden.com. Daar zijn ook alle vacatures vermeld.

FOTO BOVEN: Van der Velden Rioleringsbeheer: van vroeger tot nu.