Luchtopname van kasteel en park Stapelen, gemaakt tijdens het evenement Stapel op Sint dat in december vorig jaar voor de tweede keer werd gehouden. (Luchtfoto: Erik van Breugel).
Luchtopname van kasteel en park Stapelen, gemaakt tijdens het evenement Stapel op Sint dat in december vorig jaar voor de tweede keer werd gehouden. (Luchtfoto: Erik van Breugel). Foto: Erik van Breugel

PLANNEN VOOR DOMMELBALKON, UITKIJKPUNT EN POORT

Landgoed Stapelen krijgt kunstprofiel

Boxtel werkt nog steeds voortvarend aan de ontwikkeling van stadslandgoed Stapelen. Dat zegt wethouder Peter van de Wiel in een toelichting op het kunstprofiel dat voor het park is vastgesteld. Daarin staan ideeën om Stapelen te verfraaien met bijzondere landschapselementen en kunstobjecten.

Naast kunst moet stadslandgoed Stapelen in de toekomst een plek worden voor natuurbeleving en een stilte- en bezinningsplek zijn. Van de Wiel benadrukt dat alle plannen pas gerealiseerd kunnen worden als er financiële middelen zijn. Die moeten onder meer voortkomen uit een bouwplan op de plek van het zustershuis aan de Prins Hendrikstraat. De gemeente rekent op cofinanciering van de provincie Noord-Brabant als dit plan gerealiseerd kan worden en er lokaal geld is voor het stadslandgoed. ,,De plannen voor het landgoed moeten ontwikkeld worden door de vier grondbezitters in het gebied", licht Van de Wiel toe. Dat zijn naast de gemeente Boxtel woonstichting Sint-Joseph, stichting Dommelbimd en de paters assumptionisten. Omdat de paters het kasteel willen verkopen, zal met de toekomstige eigenaar ook onderhandeld moeten worden.

Ideeën die in het kunstprofiel staan, zijn onder meer de aanleg van zogeheten balkons bij alle entrees van het park. Dat kunnen trappartijen of verhogingen zijn, waarop meer van het park genoten kan worden. Maar ook de aanleg van een Dommelpad, een route door de Ossenwei, een uitkijkpunt en een theetuin.