BOXTEL ONTVANGT BIJNA 170 ZIENSWIJZEN

Raad van State lonkt voor verkeersplannen

De gemeente Boxtel heeft de voorbije weken bijna 170 zienswijzen ontvangen waarin inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden reageren op een aantal verkeersmaatregelen die de komende jaren genomen moet worden. Wethouder Herman van Wanrooij zegt dat hij op grond van alle reacties een gang naar de Raad van State niet uitsluit.

Tot 22 juni kon gereageerd worden op vijf verkeersmaatregelen die Boxtel wil nemen. De belangrijkste zijn het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en het verkeersbesluit om de dubbele overweg in de Tongersestraat te sluiten en uiteindelijk te onttrekken aan doorgaand verkeer. Daarnaast wil de gemeente de overweg in de Kapelweg sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer - langzaam verkeer blijft hier welkom - en wordt de overweg in de Bakhuisdreef definitief opgedoekt. Ook ligt er een plan om op hogere geluidswaarden toe te staan.

Van Wanrooij herhaalde deze week dat de sluiting van de dubbele overweg binnen alle plannen voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) cruciaal is. De rijksoverheid stelt 19,2 miljoen euro beschikbaar om deze flessenhals te saneren; de gemeente wil er een fietstunnel aanleggen. ,,Boxtel heeft er alle belang bij dat de plannen doorgaan. Natuurlijk staat vast dat we de dubbele overweg niet meteen sluiten als het verkeersbesluit er straks ligt. Eerst voeren we alle andere maatregelen uit, zoals de verbreding van de Keulsebaan."

Van Wanrooij realiseert zich dat het gelet op de vele zienswijzen niet ondenkbaar is dat de Raad van State een oordeel moet vellen over de Boxtelse verkeersplannen. Hij onderstreept dat het Rijk geld beschikbaar stelt zodat ProRail de dubbele overweg kan saneren. ,,Als het verkeersbesluit bij de Raad van State onderuit gaat, zal het Rijk die middelen niet beschikbaar stellen en zal ook de provincie Noord-Brabant haar steun aan de projecten (13,2 miljoen euro - red.) heroverwegen. Dan is de kans aanwezig dat het einddoel niet gehaald wordt en Boxtel te weinig geld heeft voor de VLK-weg. Dan zijn we terug bij af."

De wethouder houdt vertrouwen, ook omdat de nieuwe verkeersvisie MOVE '31 op 11 juli aan de gemeenteraad wordt voorgelegd en medio 2018 een reeks aanvullende verkeersmaatregelen aan de politiek wordt gepresenteerd. ,,Alle maatregelen zorgen dat we integraal tot oplossingen komen", aldus Van Wanrooij.