AANTAL ZIENSWIJZEN PHS LOOPT OP NAAR 170

'Verkeer in Boxtel ook provinciaal probleem'

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel heeft sinds vorige week circa 130 zienswijzen op de verkeersplannen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) binnengekregen. Dit bovenop de veertig die al ontvangen waren. De teller staat inmiddels op om en nabij 170. Veel daarvan gaan over verkeersmaatregelen die binnen Boxtel genomen moeten worden. Nu wordt ook provincie Noord-Brabant betrokken om tot oplossingen te komen.

Hoewel de gemeente ze nog niet allemaal onder ogen heeft gezien, wist wethouder Herman van Wanrooij alvast te melden dat een van de hoofdpunten in de zienswijzen een integrale verkeersvisie op Boxtel is. Oftewel een plan van aanpak voor de gevolgen die de sluiting van de dubbele spoorwegovergang aan de Tongersestraat met zich meebrengen. ,,Veel van de zienswijzen raken aan wat er nog niet ligt", verwijst Van Wanrooij naar de oplossingen die binnen Boxtel genomen moeten worden wanneer de dubbele overweg sluit. ,,Dat is wat MOVE '31 moet oppakken."

MOVE '31

Dinsdag 11 juli krijgt de gemeenteraad voorgeschoteld welke richting MOVE '31 op moet gaan: een zogenaamd 'richtinggevend document' waarin de visie wordt uitgelegd over hoe verkeersmaatregelen in Boxtel zich zouden moeten ontwikkelen. ,,Volgend jaar mei gaat het beleidsplan naar de nieuwe gemeenteraad. De huidige, ervaren raad stelt de visie vast. Vervolgens mag een nieuwe gemeenteraad zich buigen over het beleidsplan", vertelt Van Wanrooij.

PROVINCIE

Bij de afwikkeling van verkeer in Boxtel - waar het beleidsplan MOVE '31 straks over gaat - wordt ook provincie Noord-Brabant betrokken. Van Wanrooij benaderde gedeputeerde Christophe van der Maat van Mobiliteit omdat het verkeer van twee provinciale wegen - vanuit Schijndel en Oisterwijk - in het centrum van Boxtel worden afgewikkeld. ,,Het is ook een provinciaal probleem", stelt de wethouder. Een ambtenaar van provincie en gemeente Boxtel gaan onderzoeken welke oplossingen er zijn en hoe de provincie Noord-Brabant bij kan dragen. ,,Dat kan financieel zijn of meedenken."

ZIENSWIJZEN

Het aantal zienswijzen dat er bij is gekomen afgelopen week, viel de wethouder uiteindelijk mee. ,,Als er nog honderd bijkomen, dan is dat anders. Maar op de parkeervisie kregen we uiteindelijk ruim vierhonderd zienswijzen binnen."

In september wordt het bestemmingsplan voor de verkeersmaatregelen in Boxtel door de gemeenteraad vastgesteld. Mochten er mensen zijn die het daar niet mee eens zijn, dan kunnen bezwaar aantekenen bij de Raad van State.